Μέρος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα είναι από σήμερα το Θεραπευτικό Πρωτόκολλο για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στοχεύοντας στη διευκόλυνση του θεραπευτικού έργου των γιατρών και στον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών (εδώ).
Περίπου 60 φαρμακευτικά σκευάσματα, μεταξύ αυτών και ινσουλίνες, θα μπορούν να συνταγογραφήσουν οι θεράποντες ιατροί για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τ. 1 και τ. 2, του συχνότερου τύπου, αλλά και με διαβήτη κύησης και άλλους τύπους, πιο σπάνιους. Η συντάγογραφηση πλέον θα πρέπει να ακολουθεί το εν λόγω πρωτόκολλο.
Βέβαια, όπως τόνισε σε εκδήλωση με αφορμή το Σακχαρώδη Διαβήτη ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, Ν. Τεντολούρης, το φάρμακο είναι μόλις ένα μέρος της διαχείρισης της νόσου. Είναι ενδεικτικό ότι το φαρμακευτικό κόστος αν και σημαντικό αποτελεί μόλις το 14,9% του συνολικού κόστους.
Την ίδια ώρα, η συζήτηση φέρεται να στρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από τους συνταγογραφικούς δρόμους που μπορούν να συνδυάσουν θεραπευτικό αποτέλεσμα και εξοικονόμηση. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, συχνά η φθηνότερη θεραπεία δεν οδηγεί σε λιγότερες δαπάνες. Αντιθέτως, ένα ακριβο φάρμακο ή συνδυασμός μπορεί να αποδειχθεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, cost – effective, συγκριτικά με το φθηνότερο.
Επόμενο πρωτόκολλο που θα ανέβει στο e-prescription θα είναι η Αρτηριακή Υπέρταση στις 2 Ιούνη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ