Δύσκολο έργο περιμένει την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, στην οποία περνάει πλέον το νέο Δελτίο Τιμών.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την τελική του πρόταση προς την Αριστοτέλους για την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων, μετά την επεξεργασία των αιτημάτων των φαρμακευτικών εταιριών. Αυτή την πρόταση σχεδιάζει να εξετάσει η Επιτροπή Τιμών, το πιθανότερο την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του Virus, μαζί με την τελική πρόταση για τις τιμές νέων γενοσήμων και υβριδικών φαρμάκων.
Το πλήθος των ενστάσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί η Επιτροπή είναι ακόμα ασαφές. Σε γενικές γραμμές, όμως, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια των ημερών που μεσολάβησαν μεταξύ της λήξης της δημόσιας διαβούλευσης (Δευτέρα πρωί) και την ανάρτηση της τελικής πρότασης το απόγευμα της Παρασκευής, τα στελέχη του ΕΟΦ προσπάθησαν να διορθώσουν ένα σημαντικό μέρος των λαθών που εντοπίστηκαν από τους ΚΑΚ.
Όπως έγραψε το Virus την Παρασκευή (εδώ), η λίστα με τις προτεινόμενες, προς το Υπουργείο Υγείας, τιμές περιλαμβάνει τελικά 9419 ιδιοσκευάσματα, αντί των 9433 κωδικών που περιείχε το δελτίο προς διαβούλευση.
Νεότερη επεξεργασία της τελικής πρότασης δείχνει αλλαγές να έχουν γίνει στις τιμές περίπου 2700 σκευασμάτων, που γεννά, βέβαια, ερωτηματικά για το ακριβές εύρος των λαθών. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, πως μικρό μέρος των λαθών που αφορούσαν στο μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. έχει διορθωθεί. Είναι ακριβώς αυτά τα δεδομένα που οδηγούν στελέχη της αγοράς να εκτιμούν πως ο αριθμός των ενστάσεων που θα υποβληθούν τελικά στην Επιτροπή ή η πολυπλοκότητα τους να μεταθέσει ίσως για την επόμενη Δευτέρα τη Συνεδρίαση της.
Εξοικονόμηση
Σε κάθε περίπτωση, επανερχόμαστε στο ζήτημα της εξοικονόμησης.
Οι αρχικές και όπως φαίνεται αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξοικονόμηση της τάξεως του 5% με 6%. Μια προσεχτικότερη ματιά, όμως, σε συνδυασμό με κρίσιμους παράγοντες, όπως τη συνταγογράφηση και την κατανάλωση, που επηρεάζονται και ουσιαστικά από τις αποφάσεις του τελευταίο διαστήματος, ιδιαίτερα στην αγορά των γενοσήμων, ρίχνουν σημαντικά τα ποσοστά αυτά.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν, λοιπόν, πως η εξοικονόμηση, τελικά, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 2%, με τους πιο δυσοίωνους να κάνουν λόγο ακόμη και για μόλις 1%…
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ