«Σήμα κινδύνου εκπέμπουν» η Καρδιολογική κλινική και το Αιμοδυναμικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου!
Μία ημέρα μετά το «λουκέτο» στα ΤΕΠ και στην εφημερία της Παθολογικής κλινικής στο Μποδοσάκειο (εδώ) λόγω έλλειψης γιατρών, ένα ακόμη νοσηλευτικό ίδρυμα κινδυνεύει να συρρικνώσει τη λειτουργία του εξαιτίας της υποστελέχωσής του.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η rodiaki.gr, ο Νικήτας Μόσχος, συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής, έχει στείλει έγγραφο προς τη Διοίκηση του ΓΝ Ρόδου που κοινοποιήθηκε και στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με το οποίο γνωστοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν διατεθούν άμεσα τουλάχιστον δύο επικουρικοί γιατροί τότε οι δύο κλινικές θα κλείσουν. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως το νοσοκομείο έχει απομείνει με δύο ιατρούς και έναν τρίτο για 15 ημέρες τον μήνα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η λειτουργία της Καρδιολογικής κλινικής και του Αιμοδυναμικού Τμήματος που εξυπηρετεί όλο το νότιο Αιγαίο. Για τα προαναφερόμενα, επισημαίνεται ακόμη πως έχει ενημερωθεί αναλυτικά και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Αναζητώντας επιπλέον πληροφορίες για το θέμα, το Virus επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Γιατρών ΕΣΥ Ρόδου, Βασίλη Κινού, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι πρόσφατα παραιτήθηκε ένας επικουρικός καρδιολόγος για να ακολουθήσει το ελεύθερο επάγγελμα, ένας ακόμη γιατρός έχει βγει σε 6μηνη άδεια άνευ αποδοχών για προσωπικούς λόγους κι ένας τρίτος έχει πάρει αναρρωτική, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΓΝ Ρόδου να απολέσει το 50% των καρδιολόγων του. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει ζητήσει εγγράφως εδώ και 20 μέρες συνολικά 15 επικουρικούς γιατρούς από τις λίστες της 2ης ΥΠΕ – πλέον των 35 που διαθέτει σήμερα – μεταξύ των οποίων και 2 καρδιολόγοι. Μάλιστα, ενώ στη λίστα υπάρχει και μία καρδιολόγος από τη Ρόδο που έχει εκδηλώσει την προτίμησή της για διορισμό στο νοσηλευτικό ίδρυμα, το θέμα ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Ο ίδιος επισημαίνει δε, πως το ΓΝ Ρόδου διαθέτει τα σχετικά κονδύλια για να καλύψει το μισθολογικό κόστος αυτών των γιατρών.
«Οι 3 γιατροί που υπηρετούν σήμερα είναι μεγάλης ηλικίας και οι αντοχές τους είναι περιορισμένες. Ωστόσο, η Καρδιολογική κλινική θα κρατηθεί ανοιχτή με νύχια και με δόντια» λέει ο κ. Κινούς. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν θα συμβεί απαραίτητα το ίδιο με το Αιμοδυναμικό, η λειτουργία του οποίου απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. «Πιθανώς το αιμοδυναμικό να σταματήσει να χειρουργεί. Οι γιατροί που παραιτήθηκαν πρόσφατα ήταν εξειδικευμένοι. Δεν ξέρουμε αν οι επικουρικοί που θα έρθουν θα γνωρίζουν από αγγειογραφίες και αγγειοπλαστικές» σημειώνει ο Πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Ρόδου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντί να αντιμετωπίζεται άμεσα ένα καρδιολογικό περιστατικό με στεφανιογραφία, θα διακομίζεται σε νοσοκομείο των Αθηνών ή αλλού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της υγείας του ασθενούς και για το κρατικό «ταμείο».
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η rodiaki.gr, στο ΓΝ Ρόδου διενεργούνταν μέχρι πρότινος πάνω από 350 Στεφανογραφίες και Αγγειοπλαστικές το χρόνο, εξοικονομώντας τουλάχιστον 150 καρδιολογικές διακομιδές που η κάθε μία κοστίζει πάνω από 30.000 ευρώ. Αντίθετα, το κονδύλι που απαιτείται για τους μισθούς των δύο επικουρικών καρδιολόγων, οι οποίοι άλλωστε πληρώνονται από τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων, δηλαδή χωρίς κρατική επιβάρυνση – ανέρχεται κατ’ έτος στις 60.000 ευρώ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ