“Τυφλό” χτύπημα δέχθηκε και πάλι το φάρμακο, με παράγοντες της αγοράς να δηλώνουν, χαρακτηριστικά, πως απλά δεν ξέρουν από που τους έρχονται… Αυτή τη φορά, όμως, η αλλαγή σημαίνει και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.
Η αναφορά σε ΦΠΑ 13%, πέραν του 6%, που συνόδευε το Δελτίο Τιμών στα Φάρμακα έκρυβε τελικά παγίδα.
Αν και αρχικά η αγορά του Φαρμάκου μιλούσε για παραφαρμακευτικά προϊόντα, μια σειρά δασμολογικών αλλαγών έφεραν τα πάνω κάτω, όπως διαπίστωσαν οι Φαρμακοποιοί. Οι κατηγορίες που αλλάζουν επισυνάπτονται.
Όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, μια σειρά σκευασμάτων, με χαρακτηριστικότερες τις ηπαρίνες, υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως κάπου οι υπηρεσίες «χάθηκαν στη μετάφραση».
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς στο Virus, στο παράδειγμα των ηπαρινών, στη δασμολογική κατηγορία 3001 (με 13%) υπάγονται οι κλασσικές ηπαρίνες, ενώ οι νεότερες, χαμηλού μοριακού βάρους, πολύ πιθανόν να εμπίπτουν σε άλλη δασμολογική κλάση (3004) και άρα θα έπρεπε να έχουν ΦΠΑ 6%. Αντιθέτως, στο δελτίο τιμών εντάχθηκαν στο 13%!
Με τη δαπάνη στις ηπαρίνες να υπολογίζεται, χονδρικά, στα 50 εκατ. ευρώ, με την ένταξη τους σε αυξημένο ΦΠΑ ουσιαστικά μεταβάλεται τη δαπάνη κατά περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει αύξηση της συμμετοχής των ασθενών για την αγορά των εν λόγω σκευασμάτων και όλων των άλλων που μεταφέρθηκαν στον υψηλότερο συντελεστή. Βέβαια, ίσως σημαίνει και επίπλεον claw back για τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ηπαρίνες χρησιμοποιούνται στη θεραπεία δυνητικά θανατηφόρων παθήσεων, όπως η πνευμονική εμβολή, η φλεβική θρόμβωση κλπ.
Πέραν των ηπαρινών επηρεάζονται αντισυλληπτικά χάπια, σκιαγραφικά, χάπια της επόμενης ημέρας κλπ.
Κατ’ επέκταση, ένα ακόμη ζήτημα είναι αν έχει γίνει σωστά η κατηγοριοποίηση μεταξύ των δασμολογικών κλάσεων και περαιτέρω, αν αυτή η αλλαγή είναι τελικά θεμιτή.
Όπως αναφέρει, άλλωστε, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), «την ώρα που έχει παγώσει η δόση του 1.000.000.000 ευρώ προς την χώρα μας λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους».
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το ΦΠΑ αυξάνεται με βάση μια παλιά δασμολογική οδηγία, ενώ «μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά».
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στον ΕΟΦ:
«Ηπαρίνη και τα άλατά της: Δασμολογική κλάση (Δ.Κ.) 3001- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Εκχυλίσματα αδένων ή άλλων οργάνων για θεραπευτικούς ή προφυλακτικούς σκοπούς: Δ.Κ. 3001- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Αίμα ανθρώπων και άλλα κλάσματα του αίματος: Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Αλβουμίνη αίματος όταν είναι παρασκευασμένη για θεραπευτικές ή προφυλακτικές χρήσεις.: Δ.Κ. 3002 – συντελεστής ΦΠΑ 13%
Σε αντίθετη περίπτωση κατατάσσεται στη Δ.Κ. 3502 – συντελεστής ΦΠΑ 23%.
Αντιοροί και τροποποιημένα ή μη ανοσολογικά προϊόντα: Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Καλλιέργειες μικροοργανισμών (με εξαίρεση τις ζύμες): Δ.Κ. 3002 – συντελεστής ΦΠΑ 13%
Τοξίνες για τη θεραπεία ασθενειών: Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Σκιαγραφικά παρασκευάσματα για ακτινογραφικές εξετάσεις: Δ.Κ. 3006- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Αντισυλληπτικά χημικά παρασκευάσματα με βάση τις ορμόνες ή με βάση τα σπερματοκτόνα: Δ.Κ. 3006- συντελεστής ΦΠΑ 13%
Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των διαγνωστικών αντιδραστηρίων σας γνωρίζουμε ότι αυτή ποικίλει και σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας τους σε σχέση με τον ασθενή ή την ύλη τους. Για τον λόγο αυτό τα συγκεκριμένα προϊόντα δύναται να καταταγούν σε πολλά Κεφάλαια και δασμολογικές κλάσεις του Κοινού Δασμολογίου της Ε.Ε.».
Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν αν όντως έχει γίνει λάθος στην κατάταξη και ποιος οφείλει να τη διορθώσει ή αν, πέραν από τις εταιρίες, το μάρμαρο για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης εν γένει θα το πληρώσουν πλέον και οι ασφαλισμένοι.
ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕ ΦΠΑ 13 NEO 20151218
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ