Σε επικίνδυνες «περιπέτειες» έχουν μπλέξει και οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, αποτέλεσμα των ελλείψεων φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και την απότομη κατάργηση της τακτική του «στερείται».
Όπως δήλωσε στο Virus, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ), Αθανασία Παππά, ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, από την Αθήνα έως την Καρδίτσα και από τη Λάρισα ως τον Πύργο, ταλαιπωρούνται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, πηγαίνοντας από τον ΕΟΠΥΥ σε νοσοκομεία και πάλι πίσω.
Η σοβαρότερη επίπτωση αυτής της ταλαιπωρία είναι αρκετοί ασθενείς να μην έχουν λάβει τη θεραπεία τους (βιολογικοί παράγοντες) εδώ και 2 εβδομάδες!
Η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της και κατ’ επέκταση, η καθυστέρηση στην πρόσβαση μπορεί να αναχαιτίσει τη θετική πορεία της νόσου, προκαλώντας επιπλοκές.
Σύμφωνα με την κ. Παππά, η κανονιστική εγκύκλιος που καταργεί το «στερείται» (εδώ) δεν έχει γίνει γνωστή στις υπηρεσίες των νοσοκομείων. Επιπλέον, παρότι η επιλογή του ΕΟΠΥΥ, μέσω του «στερείται», καταργήθηκε, τα νοσοκομεία δεν έχουν καταφέρει να γεμίσουν τα ράφια των φαρμακείων τους, λόγω των συνεχιζόμενων χρηματοδοτικών δυσλειτουργιών.
«Οι ασθενείς πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ όπου τους ενημερώνουν ότι δεν προσφέρουν πλέον φάρμακα με τη διαδικασία του «στερείται» και ξαναγυρίζουν στα νοσοκομεία, όπου τους λένε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα», εξηγεί η κ. Παππά.
Το πρόβλημα εντείνεται με την απότομη κατάργηση του «στερείται», διευκρινίζει η κ. Παππά. «Εμείς ζητούσαμε οι θεραπείες μας να χορηγούνται ξανά, μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, για λόγους ασφάλειας, αλλά έπρεπε να υπάρξει μεταβατική περίοδος, οπού τα νοσοκομεία θα είχαν χρόνο να εφοδιαστούν με τις θεραπείες», σημειώνει.
Όπως αναφέρεται από τα μέλη της ΕΛΕΑΝΑ, ήδη από την 26/11, με επιστολή της στον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ανασφάλιστα και άπορα άτομα με ρευματικά νοσήματα στην εξασφάλιση της ενδοφλέβιας θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες.
Το πρόβλημα πλέον επεκτείνεται και στους ασθενείς με ασφάλιση, αναφέρουν.
«Τα άτομα με ρευματικά νοσήματα, εξαιτίας της φύσης των συγκεκριμένων νοσημάτων, συχνά ταλαιπωρούνται εξαιρετικά μέχρι να βρεθεί μια συμβατή και αποτελεσματική θεραπεία, η οποία να επιτρέπει ικανοποιητική ποιότητα ζωής. Όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η εξασφάλιση αυτής της θεραπείας, σε τακτική βάση, είναι ουσιώδους σημασίας για την εξέλιξη του νοσήματος, την πρόληψη της αναπηρίας και την διευκόλυνση της ψυχοκοινωνικής τους κατάστασης, σε μια περίοδο εξαιρετικά πιεστική εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας», συμπληρώνουν.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ο ΙΣΑ καθιερώνει γραμμή καταγγελιών και ζητά από τους πολίτες να δηλώνουν τις ελλείψεις που διαπιστώνουν, σε φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, στη τηλεφωνική γραμμή 2130117372 (εδώ).
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ