Το claw back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα έφερνε, «νομοτελειακά» όπως είχε καταστεί σαφές, την κατάργηση της πρακτικής του «στερείται».
Η εν λόγω ένδειξη αναγραφόταν από τα νοσοκομεία όταν αδυνατούσαν (λόγω ελλιπών πόρων) να προσφέρουν νοσοκομειακά, ακριβά στη συντριπτική τους πλειονότητα, φάρμακα, στους πολίτες, παραπέμποντας τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Όπως έχει γράψει το Virus (εδώ), το ετήσιο κονδύλι των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα, που ανήλθε σε περίπου 450-460 εκατ. ευρώ πέρσι, εξαντλείτο πάντα ταχύτατα και πριν το τέλος του έτους, οδηγώντας στην αναγραφή του «στερείται» στις συνταγές.
Με τη νομοθέτηση του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) και για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ορίζεται κλειστός προϋπολογισμός στα 570 εκατ. ευρώ για το 2016, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και, επί της ουσίας, για τα νοσοκομειακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται από τις ιδιωτικές κλινικές.
Άρα, 510 εκατ. ευρώ αφορούν τα φάρμακα των δημόσιων νοσοκομείων.
Στην κανονιστική πράξη που υπογράφει ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία καθιστά παρελθόν το «στερείται» γίνεται λόγος για αυξημένες πιστώσεις, για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.
Τα νούμερα, όμως, αν δεν επιτευχθεί κάποιου είδους εξορθολογισμός στη δαπάνη, δεν βγαίνουν.
Η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και το «στερείται», ενώ 70 εκατ. ευρώ κάλυπταν τη δαπάνη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και 30 εκατ. ευρώ των μικρότερων.
Συνεπώς, περίπου 450 εκατ. ευρώ (η δαπάνη για τα δημόσια νοσοκομεία) συν τα 150 εκατ. ευρώ (η δαπάνη του «στερείται» που κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ) μας κάνει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, ποσό που απέχει σημαντικά από τα 510 εκατ. ευρώ που θα διατίθενται.
Αλλά, «φυσικά», με το claw back και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη η ανάγκη του «στερείται» και το άγχος του ελέγχου της δαπάνης εξαλείφεται, αφού οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων θα παραγγέλνουν τις ποσότητες που χρειάζονται ακόμα και αν ο προϋπολογισμός έχει «κλείσει», αφού την υπέρβαση θα την καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.
Βέβαια, ο κ. Ξανθός σημειώνει, μέσω της κανονιστικής διάταξης, πως με «ευθύνη των Διοικήσεων των Υ.Πε. και των Νοσοκομείων θα γίνεται συνεχής και
συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής του μέτρου και της σχετικής δαπάνης», δίνοντας την αίσθηση ότι δεν θα αφεθεί το μέτρο στην τύχη του. Αν στην πράξη θα υπάρχει εμπλοκή με στόχο τον εξορθολογισμό μένει να φανεί…
ΚΠ Κατάργηση “στερείται”
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ