Με επιστολή της στον Υπουργό Υγείας η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υφυπουργού Αντ. Μπέζα με την οποία επιβλήθηκε 8ωρη υποχρεωτική συνεχόμενη εργασία σε γιατρούς ειδικευμένους 45-67 ετών, που εξετάζουν ασθενείς στα ιατρεία ΠΕΔΥ.
Όπως τονίζουν οι γιατροί, η πρακτική αυτή «δεν έχει κανένα προηγούμενο εφαρμογής έως τώρα, αλλά και καμία επιστημονική λογική, ενώ αντίθετα πέραν όλων των άλλων εγκυμονεί και κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών λόγω της υπερβολικής κόπωσης».
Εν αντιθέσει με τους γιατρούς του ΕΣΥ, όπου Επιμελητές και Διευθυντές εργάζονται 7ωρο, αλλά χωρίς να εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία στο ΕΣΥ καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου, οι ιατροί του ΠΕΔΥ στερούνται και τη βοήθεια γραμματέων και νοσηλευτών, που διαθέτουν οι συνάδελφοι τους στα δημόσια νοσοκομεία. Έτσι, υποστηρίζει η Ομοσπονδία πως «δεν είναι δυνατόν να εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε ώρες και ταυτόχρονα να εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογραφία & παραπεμπτικογραφία, αφού λόγω κόπωσης θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ιατρικά σφάλματα. Διεθνώς, οι ειδικευμένοι γιατροί δεν εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε περίπου ώρες».
Κατά τους γιατρούς της ΠΦΥ, από το νόμο προβλέπονται και ειδικά ωράρια εργασίας (κάτω από 8 ώρες και πάνω από 4) που θεωρείται πλήρες, όπως συμβαίνει με τους τεχνολόγους, τους νοσηλευτές των ακτινολογικών εργαστηρίων, τους βοηθούς Μικροβιολογικών Εργαστηρίων, καθώς και τους εργαζόμενους σε αιμοδυναμικά τμήματα, των οποίων το πλήρες ωράριό είναι 6 ½ ώρες. Επιπλέον, ο νόμος για το ΠΕΔΥ δεν αναφέρει τον αριθμό των ωρών του ωραρίου των γιατρών στο ΠΕΔΥ.
«Οι γιατροί πριν την μετάταξή τους στο ΠΕΔΥ πληρωνόντουσαν από τον ΕΟΠΥΥ για 27 ώρες εργασίες την εβδομάδα ( 5 ώρες την Παρασκευή και 5 ½ ώρες τις λοιπές ημέρες της εβδομάδας ) και είχαν δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Δεν είναι νόμιμο, ενώ θα πληρώνονται με τις ίδιες αποδοχές όπως και πριν, να ζητείται να εργάζονται περισσότερες ώρες χωρίς να τις πληρώνονται, και ενώ μάλιστα δεν μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με άλλη απασχόληση. Αυτό είναι παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ίση αμοιβή για ίση εργασία», σημειώνει η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ και ζητάει από τον Υπουργό να επαναφέρει το ωράριο στην προηγούμενη κατάσταση, διαφορετικά θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ