Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, σχεδιάζουν να επιβάλλουν μηνιαίο πλαφόν ανά πάροχο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν αυτό θα συμπληρώνεται, τότε ο πάροχος θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες μέχρι και 8 ημέρες πριν τελειώσει ο μήνας! Δηλαδή, την τελευταία εβδομάδα, οι πολίτες είτε θα πληρώνουν από την τσέπη τους είτε θα ψάχνουν να βρουν πάροχο που δεν έχει κλείσει το πλαφόν…
Η απίστευτη αυτή ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο υπουργικής απόφασης, που συντάχθηκε επί Άδωνι και βρίσκεται πλέον στα χέρια του Μάκη Βορίδη, προκειμένου να υπογραφεί. Ενώ διανύουμε τον 6ο μήνα του έτους, ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα, που δεν ισχύουν σε καμία άλλη χώρα – υποτίθεται για να ελέγξουν τις δαπάνες…
Για ποιο λόγο καταφεύγουν σε αυτά τα ανήκουστα και «μπακαλίστικα» μέτρα; Για να μη θίξουν τα συμφέροντα περίπου 2.700 εργαστηριακών γιατρών παρόχων. Διότι με το πλαφόν ανά πάροχο εξασφαλίζεται ένα σταθερό εισόδημα σε κάθε γιατρό, ανεξάρτητα από το αν κάνει σωστά τη δουλειά του ή όχι. Και εγώ που νόμιζα ότι Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τους παρόχους του…
Όλοι γνωρίζουμε ότι στον τομέα των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων έχουμε προκλητή ζήτηση. Μερικοί μάλιστα την εκτιμούν σε 30-40%. Το θέμα λοιπόν είναι ότι με το πλαφόν ανά πάροχο, το οποίο μάλιστα για να υπολογιστεί θα ληφθεί υπόψη η κατανάλωση κάθε παρόχου το 2013, σημαίνει πρακτικά ότι όποιος πάροχος «έκλεψε» πέρσι τον ΕΟΠΥΥ, φέτος θα επιβραβευτεί! Αντί λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση να λάβει μέτρα εξυγίανσης και καταπολέμησης της διαφθοράς, «χαϊδεύει» τα αυτιά όσων καταληστεύουν το Δημόσιο.
Μα καλά, θα πει κανείς, η χώρα διέρχεται κρίση, έχει προβλήματα και γι’ αυτό, λαμβάνει έκτακτα μέτρα, που ίσως δεν είναι δίκαια, αλλά αναγκαία. Θα μπορούσα να δεχθώ το επιχείρημα αυτό το 2010 ή το 2011. Σήμερα, είναι ανεπίτρεπτο. Υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν οι δαπάνες και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, χωρίς να επιβληθεί πλαφόν ανά πάροχο, που θα προκαλέσει ταλαιπωρία στους πολίτες και αναστάτωση στην αγορά υγείας.
Ας γίνω πιο σαφής. Πλέον, κυβέρνηση και ΕΟΠΥΥ έχουν στη διάθεσή τους αναλυτικά στοιχεία για τη συνταγογράφηση κάθε γιατρού από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συνεπώς, μπορεί να εντοπίσει τεκμηριωμένα πια ποιος γιατρός υπερσυνταγογραφεί συστηματικά.
Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτά όρια, πάνω από τα οποία θεωρείται ότι ένας γιατρός τεκμαίρεται πράττει προκλητή ζήτηση. Τα ίδια άλλωστε χρησιμοποιούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα…
Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν πολλές εξετάσεις, οι οποίες είναι υπερτιμολογημένες. Για παράδειγμα, το υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς, το οποίο ενώ ο απλός υπέρηχος έχει τιμή 8,28 ευρώ, εκείνο έχει 50 ευρώ και συνήθως ο γιατρός συνταγογραφεί και συχνά εκτελεί ο ίδιος (Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει…) υπέρηχο καρδιάς και αορτής, οπότε το κόστος διπλασιάζεται στα 100 ευρώ. Αν μάλιστα κάνει το λεγόμενο stress echo τότε η τιμή αυξάνεται στα 250 ευρώ!
Άλλο «κόλπο» των γιατρών είναι ότι γράφουν 3,4,5 ακόμη και 6 αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες σε ένα παραπεμπτικό! Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής έχει πρόβλημα στη μέση του, ο γιατρός γράφει 3,4 ή και 5, μαγνητικές, οι οποίες καλύπτουν όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης, ανάλογα με τις μοίρες… Μία απλή λύση θα ήταν να μπει όριο δύο εξετάσεις ανά παραπεμπτικό και σε αντίθετη περίπτωση το θέμα να ελέγχεται από επιτροπή, ώστε να μπει φραγμός.
Φυσικά, τάξη μπορεί να μπει μόνο αν εφαρμοστούν τα λεγόμενα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Υποτίθεται ότι αυτά φτιάχνονται εδώ και μήνες στο υπουργείο Υγείας, αλλά πληροφορούμαι ότι το θέμα εξελίσσεται σε φιάσκο. Και φυσικά το κρύβουν επιμελώς κάτω από το χαλί…
Άνθρακες ο θησαυρός αποδεικνύονται και τα πρωτόκολλα που παρέδωσε στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος. Ο έλεγχός τους έδειξε ότι μερικά αυξάνουν αντί να μειώνουν το κόστος! Μάλιστα, έμαθα ότι πρόσφατα ο ίδιος έστειλε επιστολή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αρμόδιος και ότι θα πρέπει να ζητηθεί η αρωγή των Επιστημονικών Εταιρειών.
Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Δηλαδή, το Κράτος να ζητεί από μία επαγγελματική ένωση να θέσει κανόνες και όρια. Και όχι από τα επιστημονικά όργανα, όπως γίνεται διεθνώς.
Είναι ανάγκη συνεπώς ο Μάκης Βορίδης να συστήσει μία ολιγομελή επιτροπή με τη συμμετοχή των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων, ώστε να φτιαχτούν επιτέλους πρωτόκολλα, που να ισχύσουν από το 2015. Μέχρι τότε, μπορεί να λάβει πρακτικά, δίκαια και διεθνώς αποδεκτά μέτρα ώστε να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες και να περιορίσει τη διαφθορά. Και φυσικά να ζητήσει ένα ποσοστό έκπτωσης 20-25% σε όλους τους παρόχους.
Όχι όμως με αλχημείες σε βάρος των πολιτών και προς όφελος των συντεχνιών και των γαλάζιων συνδικαλιστών…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ