Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα η χώρα μας έχει προβεί σε απλή μετάφραση τιμοκαταλόγων ΚΕΝ άλλων χωρών και επί της ουσίας έχει υιοθετήσει τυφλά τις τιμές βαρύτητας για κάθε ΚΕΝ που ισχύουν σε άλλες χώρες, χωρίς να έχει ενσωματώσει και το σύστημα που ακολουθούν οι εν λόγω χώρες. «Η προχειρότητα και τα ημίμετρα αυτά, όχι μόνο δεν έχουν οδηγήσει σε οικονομία στο σύστημα υγείας, αλλά έχουν θέσει σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κατά την κ. Γιαταγάνα, «οι γιατροί πιέζονται να δίνουν άρον άρον εξιτήριο στους ασθενείς προκειμένου να μην υπερβαίνουν τις ημέρες νοσηλείας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες και οι τιμοκατάλογοι του Υπουργείου Υγείας. Για λόγους οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν σε ΜΜΕ, οι γυναίκες που θα γεννούν φυσιολογικά, θα φεύγουν από το νοσοκομείο σε δύο ημέρες, αντί για πέντε που ίσχυε έως σήμερα». Η αύξηση ή μείωση των ημερών, ανάλογα με την περίπτωση, θα μπορούσε να γίνει υπ’ ευθύνη των ελεγκτών και στην περίπτωση υπέρβασης να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά. Βέβαια, όπως σημειώνει η κ. Γιαταγάνα στην περίπτωση της υπέρβαση, με δεδομένα τα χρέη των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, το πιθανότερο είναι το «χέρι στην τσέπη» να το βάλει ο ασθενής.
Η βουλευτής αναφέρεται στην απουσία δημόσιου διαλόγου για τα ΚΕΝ και στα κραυγαλέα λάθη και περικοπές, που καταγγέλλουν οι γιατροί.
«Εντυπωσιακή είναι και η μείωση στις μέρες νοσηλείας των καρκινοπαθών. Έως σήμερα μια καρκινοπαθής που υποβαλλόταν σε μαστεκτομή παρέμενε στο νοσοκομείο τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε μέρες, ανάλογα με την σοβαρότητα της περίπτωσης. Τώρα πρέπει να πάει σπίτι της τη δεύτερη μέρα», επισημαίνει.
Εκτός ότι το σύστημα κοστολόγησης στηρίχθηκε σε δεδομένα άλλων χωρών, με άλλα συστήματα υγείας, η ολοκλήρωση του «έγινε σε λίγους μήνες, με βιασύνη, προχειρότητα και με τρόπο αδιαφανή από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, όταν στις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται τα ΚΕΝ χρειάστηκαν αρκετά χρόνια προσαρμογής». Είναι ενδεικτικό ότι «οι Γερμανοί, από τους οποίους έχουμε δεσμευθεί να πάρουμε τα ΚΕΝ, χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν να έχουν επιτυχημένα ΚΕΝ, δηλαδή νοσήλια που δεν βάζουν μέσα τα ασφαλιστικά τους ταμεία», όταν το σύστημά τους ουδεμία σχέση έχει με το ελληνικό.
Για τη κ. Γιαταγάνα, η δέσμευση του Υπουργού υγείας «να πράξει ό,τι πουν οι Γερμανοί για τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια μόνο υποψίες γεννά» και προσθέτει ότι «η Γερμανία επί της ουσίας επιθυμεί να βάλει το χέρι της και στην ελληνική υγεία, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την πώληση των δικών της ΚΕΝ στην Ελλάδα». Την ίδια ώρα, «το ελληνικό Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε ανευ όρων στη γερμανική πλευρά, ότι θα αγοράσει το δικό της σύστημα, χωρίς να ερευνήσει τα υπόλοιπα συστήματα που προσιδιάζουν περισσότερο στο ελληνικό και τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα κόστιζαν πολύ λιγότερα στην Ελλάδα».
«Υπάρχουν λοιπόν συστήματα χωρών, όπως η Αμερική που είναι η πρώτη που εφάρμοσε τα εν λόγω συστήματα των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και έχει εμπειρία 35 ετών και η Αυστραλία, που έχει εμπειρία 25 ετών και που ήταν αυτή που έδωσε το σύστημά της στη Γερμανία, τα οποία επιβάλλεται να ερευνήσετε πόσο θα μας κόστιζαν να τα αγοράσουμε και να μην προβείτε στην αγορά τους από τη Γερμανία, διότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο», τονίζει η βουλευτής Θεσσαλονίκης και ερωτάει τον Υπουργό:
• Πόσο επακριβώς θα στοιχίσει στο ελληνικό κράτος η αγορά του συστήματος (και όχι του τιμοκαταλόγου) ΚΕΝ από τη Γερμανία;
• Πόσο θα μας στοιχίσει, εάν αγοράσουμε το σύστημα από Αμερική ή Αυστραλία; Έχετε κάνει την ανάλογη έρευνα αγοράς; Απ’ όσο γνωρίζουμε, πρώτον, έχουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία και δεύτερον, προβλέπουν την άμεση πληρωμή στα Νοσοκομεία.
• Αναφορικά με τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών τι απαντάτε στους γιατρούς; Πρέπει αυτός να ανταποκρίνεται σε επιστημονικά κριτήρια ή στα ΚΕΝ, όταν υπάρχει αναντιστοιχία;
• Κατά την άποψη του Υπουργείου, η υγεία των Ελλήνων προέχει κάθε οικονομικού κριτηρίου ή όχι;
Comments (0)