Σύμφωνα με τον Serge Bernasconi, Διευθύνων Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών in vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EDMA), της Eucomed & MedTech Ευρώπης, ο οποίος συμμετείχε σε Ημερίδα των Ελλήνων Βιοπαθολόγων.
Ο μέσος όρος δαπάνης για διαγνωστικά τεστ είναι 20 ευρώ το χρόνο κατ’ άτομο, ενώ το ποσοστό δαπανών για την εργαστηριακή διάγνωση ως προς τη συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στο 1%.
Την ίδια ώρα, το 72% της πληροφορίες στην οποία βασίζεται η θεραπεία προέρχεται από την εργαστηριακή διάγνωση.
Ο κ. Bernasconi στην εισήγησή του ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας όπως, τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, τους γιατρούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Πολιτεία, τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής, προσφέροντας καλύτερες και αποδοτικότερες θεραπείες, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη και αυξημένη ασφάλεια διάγνωσης και θεραπείας.
«Όλα τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη έχουν χρέη, είναι χρεοκοπημένα με το έναν ή τον άλλο τρόπο», είπε διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως « η έξοδος από το πρόβλημα δεν θα έρθει από τις περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις. Έτσι, μόνο θα επιδεινωνόταν».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Bernasconi στη Φινλανδία, χάρη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού εργαστηριακού ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρατηρήθηκε μείωση έως και 80% στην εμφάνισή του! Επιπλέον, η δυνατότητα πρόγνωσης, μέσω της εργαστηριακής διάγνωσης, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οδηγεί σε μείωση κόστους θεραπείας κατά 34%, μείωση των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο κατά 2 ημέρες και μείωση επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 12% σε σύγκριση με τη μη αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής.
«Είναι άλλωστε ο δείκτης ProBNP , ο οποίος θα επέτρεπε την πρόληψη του 90% των εμφραγμάτων», σημείωσε ο Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το παρά την κλίνη τεστ για χολερυθρίνη και ηλεκτρολύτες στη νεογνολογία, δίνει επί τόπου αποτελέσματα, ενισχύει την παρακολούθηση και μειώνει το χρόνο διεκπεραίωσης στα 10 λεπτά. Μεταφράζεται σε 50% λιγότερες μεταγγίσεις, απλούστευση της συλλογής αίματος και μικρότερη απώλεια του. Συνεπώς, μειώνει το συνολικό κόστος κατά 8,5%.
Ακόμη, η ένταξη των πρωτεϊνών S100B στην εντατική, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αξονική τομογραφία κατά 30% και τη χρήση αντιβιοτικών, ενώ η εφαρμογή της εργαστηριακής διάγνωσης της τροπονίνης αύξησε τον αριθμό των ασθενών που διαγνώστηκαν εγκαίρως με έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά 29%, ενώ ρίχνει και το χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ.
Πάντως, σε ημίωρη συνάντηση του κ. Bernasconi με τον Υπουργό Υγείας, ο κ. Γεωργιάδη ζήτησε τεχνογνωσία ευρωπαίων διαγνωστικών και κατά τον πρόεδρο της EDMA «έδειξε κατανόηση».
Βέβαια, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΠ Επιστημών Υγείας, Π. Αρναούτη, αν υπάρχει βελτίωση στην πληρωμή των τρεχουσών οφειλών των νοσοκομείων, θολό παραμένει το τοπίο για τα χρέη του 2011 και του 2012, αλλά και αυτών του ΕΟΠΥΥ. Εκτίμησε, πάντως, ο κ. Αρναούτης πως ο Υπουργός θα πρέπει να λάβει άμεσες αποφάσεις νωρίτερα από το 6μηνο, ειδικά σε ότι αφορά τα υλικά των νοσοκομείων.
Comments (0)