Το σημερινό θέμα με κάνει να ντρέπομαι, που ζω σε αυτή τη χώρα. Χιλιάδες γονείς με πρόωρα νεογνά, περνούν μία πραγματική Οδύσσεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σωτήριο φάρμακο, που προστατεύει τα πρόωρα βρέφη από σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η υπόθεση που αποκαλύπτω σήμερα δείχνει ξεκάθαρα πως δεν μας φταίει για όλα το καταραμένο Μνημόνιο και η Τρόικα. Κάθε χρόνο, στη χώρα μας γεννιούνται περίπου 5.000 πρόωρα νεογνά, δηλαδή, έχουν έρθει στον κόσμο νωρίτερα από τις 35 εβδομάδες.
Ως γνωστόν, τα μωρά αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές. Ένας από τους κινδύνους, που διατρέχουν είναι να προσβληθούν από τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό (RSV).
Πρόκειται για έναν ιό του γένους των πνευμονοϊών της οικογένειας των παραμυξοϊών και αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος σε μικρά παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 64 εκατομμύρια λοιμώξεις από τον ιό αυτό παγκοσμίως! Μάλιστα, ο ιός RSV προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα των ιών της γρίπης.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ο ιός είναι αρκετά συχνός. Σε τέσσερις διαδοχικές εποχικές εξάρσεις RSV (1997-2000), σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, που εισήχθησαν με διάγνωση βρογχιολίτιδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Κυριακού», ανιχνεύθηκε ο ιός RSV σε ποσοστό 61,5%!
Η εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα είναι εποχική. Ο επιπολασμός του διαρκεί από Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, ο οποίος μάλιστα είναι ο 4ος πιο υψηλός μήνας επιπολασμού (πιο υψηλός και από το Δεκέμβριο).
Τα πρόωρα βρέφη λοιπόν ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Η βαρύτητα της λοίμωξης στα πρόωρα βρέφη πολλές φορές είναι σημαντική και οδηγεί τα ήδη ταλαιπωρημένα από την προωρότητα βρέφη ξανά στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Αυτό οφείλεται στο ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα των πρόωρων βρεφών, την ελλιπή μεταβίβαση των μητρικών αντισωμάτων και την ατελή ανάπτυξη των πνευμόνων. Εκτός από τη μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας, τα πρόωρα βρέφη έχουν μακρύτερη παραμονή στο νοσοκομείο ή τη ΜΕΘ, σε σύγκριση με τα τελειόμηνα.
Υπάρχει πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης έναντι του ιού RSV είναι η χορήγηση ενός φαρμάκου, που ονομάζεται Synagis. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χορήγηση του φαρμάκου:
Γενικά, συνιστάται η χορήγησή του μια φορά το μήνα κατά τη διάρκεια εποχικής έξαρσης του RSV, δηλαδή, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Δηλαδή, όλα τα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα θα χρειαστεί από αυτό το μήνα και μέχρι τον Απρίλιο να πάρουν μία δόση μηνιαίως.
Ο Γολγοθάς
Και ερχόμαστε στο πρόβλημα. Το Synagis ανήκει στα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και η χορήγησή του πρέπει να εγκρίνεται από Επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία έγκρισης χαρακτηρίζεται από έντονη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των νεογνών και των γονιών τους. Σε περίπτωση, που η αρχική γνωμάτευση του νεογνολόγου γίνει χειρογράφως επειδή το νοσοκομείο δεν διαθέτει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τότε ο Γολγοθάς που ακολουθούν οι γονείς είναι ο ακόλουθος:
Όλα αυτά γίνονται τόσες φορές όσες δόσεις χρειαστεί να κάνει το μωρό. Δηλαδή, έως και 5 φορές! Σαν να μην έφθανε στους γονείς η αγωνία και το άγχος που το μωρό τους γεννήθηκε πρόωρα ή με συγγενή καρδιοπάθεια, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απάνθρωπη γραφειοκρατία του ΕΟΠΥΥ.
Τα ίδια περίπου είναι τα πράγματα και όταν η αρχική γνωμάτευση του νεογνολόγου γίνει ηλεκτρονικά. Εδώ ο νεογνολόγος υποβάλλει απευθείας στο ηλεκτρονικό Σύστημα και το αίτημα πηγαίνει άμεσα στη Επιτροπή για εξέταση. Ακολούθως, η ταλαιπωρία των γονιών είναι ίδια.
Η ηλεκτρονική γνωμάτευση ουσιαστικά δουλεύει μόνο στην Αθήνα ενώ στην επαρχία ακόμα τα τεχνικά προβλήματα είναι σημαντικά. Όπως μου έχουν καταγγείλει γονείς, συχνά, υπάρχουν και άλλα, πρόσθετα εμπόδια:
Για να μην μακρηγορώ: Είναι φανερό ότι το σύστημα χορήγησης του σωτήριου αυτού φαρμάκου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να μένουν απροστάτευτα μικρά βρέφη, λόγω γραφειοκρατίας!
Χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε ένα συνέδριο ανέφερε:
«Η πολιτική απάντηση στην «υγειονομική φτώχεια» και στις ανισότητες στην Υγεία είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στην πρόληψη, η «μεροληψία» υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας και η έμφαση στη Δημόσια Υγεία»…
Ωραία είναι όλα αυτά στα λόγια. Στην πράξη, τον καλώ να δώσει άμεσα λύση στην Οδύσσεια χιλιάδων βρεφών και των γονιών τους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ