Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα του κλάδου και μετά την ψήφιση της τροπολογίας στο νόμο «Γιατρός για όλους», σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ. Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας ο σύνδεσμος διαμαρτύρεται για λήψη βιαστικών και μη αιτιολογημένων αποφάσεων που η εφαρμογή τους θα επιφέρει δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς.
Ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πλήρης έλλειψη αιτιολόγησης των μέτρων που ψηφίστηκαν και ως προς το μέγεθός τους, και ως προς την χρησιμότητα τους, ενώ υπάρχει και ασάφεια στην περιγραφή τους». Διέξοδο δεν βλέπει ο σύνδεσμός, αλλά ένα εγχείρημα ανακατανομής «των επιστροφών από ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων σε άλλες, και φυσικά μεταξύ εταιριών».
Επίσης, ο ΣΦΕΕ στηλιτεύει την έλλειψη λήψης μέτρων για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως υποστηρίζει ο σύνδεσμος τέτοια μέτρα ήταν αναγκαίο να έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την εφαρμογή του νομοσχεδίου (π.χ. κατάργηση εξίσωσης ΛΤ-ΑΤ για τα γενόσημα, συνταγογράφηση για ανασφάλιστους πολίτες, εφαρμογή περιοριστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κλπ.).
Επιπρόσθετα, με αιχμές ο ΣΦΕΕ ισχυρίζεται ότι «η προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι της κατάργησης του CB ανάπτυξης (80/20 σε ΕΟΠΥΥ – 90/10 στα Νοσοκομεία) αποτυγχάνει πλήρως αφού μετατρέπεται σε rebate με «επιλεκτικό» καταλογισμό, χωρίς διασφάλιση για μείωση ή έστω συγκράτηση του συνόλου των επιστροφών». Ο σύνδεσμος διαβλέπει λοξοδρόμηση από το πλάνο ανασυγκρότησης (RRF) καθώς« η πολυαναμενόμενη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του clawback σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, υλοποιείται με την μετατροπή του σε rebate και όχι με μέτρα ελέγχου και συγκράτησης της δαπάνης, όπως υπαγορεύει η λογική της βιωσιμότητας του συστήματος». Με σαφή προειδοποίηση ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι και στον παρελθόν, το 2017, επιχειρήθηκε η μετατροπή του clawback σε rebate, με το «πολυώνυμο» των rebates , το οποίο «απέτυχε παταγωδώς».
Τον φόβο εκφράζει ο ΣΦΕΕ για νομοθετικά προηγούμενα επιμέρους κλειστών προϋπολογισμών που τελικά θα επιφέρουν «απλή μεταφορά βαρών μεταξύ κατηγοριών φαρμάκων και εταιριών». Πυρά εξαπολύει ο ΣΦΕΕ για έλλειψη τεκμηρίωσης σχετικά με την αναγκαιότητα τους, προκαλώντας ανορθόδοξο καθορισμό του μεγέθους τους.
Με βολές για την 9ετή στασιμότητα της φαρμακευτικής δαπάνης πέρα του κονδυλίου των εμβολίων, ο ΣΦΕΕ διαμαρτύρεται για την ένδεια ελέγχου της ζήτησης που προκαλεί μια ασφυκτική κατάσταση για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σχολιάζοντας ότι «στην πράξη καθίστανται οι μόνοι εταίροι στους οποίους καταλογίζεται η υπέρβαση της δαπάνης, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται». Σε παραφωνία με την Ευρώπη, η Ελλάδα δεν διαθέτει επιπλέον πόρους για τη φαρμακευτική δαπάνη εν μέσω πανδημίας, δεν φροντίζει για μέτρα ελέγχου της δαπάνης και συνεχίζει να μετακυλίει το βάρος στις εταιρείες.
Αιτήματα του ΣΦΕΕ είναι τα εξής:
- Την άμεση εφαρμογή μέτρων περιορισμού δαπάνης
- Την επαρκή χρηματοδότηση του προϋπολογισμού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών
- Την απόσυρση των ρυθμίσεων του νόμου
- Την ουσιαστική εφαρμογή των όρων του πλάνου ανασυγκρότησης για μείωση του συνόλου των επιστροφών ώστε να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης για τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι απλά «λογιστική τακτοποίηση» των αριθμών.
- Τη διασφάλιση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στην επιβολή των μέτρων που θεσπίζονται. Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και η Κυβέρνηση θα έχει την κύρια ευθύνη.