Όπως ανακοίνωσε, στόχος της είναι μέσω της αυξημένης πρόσβασης στα δεδομένα, να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάκαμψη της επιστημονική και ιατρικής έρευνας, καθώς επίσης και να ενθαρρύνει περισσότερους ασθενείς να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αύξησης των πιέσεων στη φαρμακευτική βιομηχανία, για μεγαλύτερη διαφάνεια στις πληροφορίες κλινικών δοκιμών -συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων ασφαλείας και τα στοιχεία των μελετών που απέτυχαν- παράλληλα με την αύξηση πρόσβασης στα δεδομένα για την επιστημονική κοινότητα.
«Αναμένουμε με έκπληξη να δούμε πώς οι ασθενείς διαχειρίζονται και κατανοούν την ασθένεια τους, ενώ για τους διαφόρους οργανισμούς αποτελεί ένα τεράστιο εργαλείο καθώς μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο της περίθαλψης», όπως τονίζει ο επικεφαλής της Pfizer, Mikael Dolsten, υπογραμμίζοντας πως «Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να στηρίξουμε αυτή την τάση».
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ανακοινώσει ένα σχέδιο προκειμένου να αρχίσει η δημοσίευση των δεδομένων κλινικών μελετών, που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες και αναζητούν νέες εγκρίσεις φαρμάκων από το επόμενο έτος.
Στο μέτωπο αυτό, η GlaxoSmithKline έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα που παρέχει στους ερευνητές πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα ασθενών σχετικά με τα φάρμακα.
Ωστόσο, η Pfizer έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, επιτρέποντας στους ίδιους τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους.
«Είμαστε υπερήφανοι καθώς νομίζω πως είμαστε, η πρώτη εταιρεία που κάνουμε αυτό το βήμα», δήλωσε ο Mikael Dolsten.
Σύμφωνα με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, η Pfizer κατανοητές περιλήψεις των αποτελεσμάτων δοκιμών θα βρίσκονται στη διάθεση των συμμετεχόντων στη μελέτη, από το 2014. Ενώ, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια της διαδικασίας, η Pfizer θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή ακαδημαϊκών – επιστημόνων.

Στη διαφάνεια των κλινικών δοκιμών επενδύει η Pfizer
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την κατανάλωση τροφών στο πασχαλινό τραπέζι
Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
ΠΙΣ: Οι ιατροί να μένουν στο ΕΣΥ μετά τα 67 τους έτη χωρίς διοικητικά και διευθυντικά καθήκοντα
Ο κανονισμός της Επιτροπής Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ
ΕΟΠΥΥ: Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του έτους 2025 για ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα
Comments (0)