Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι εργάζονται μπροστά από μια οθόνη για πάνω από επτά ώρες καθημερινά, έχουν λιγότερη πρωτεΐνη MUC5AC (5,9 ng/mg) σε σχέση με όσους κοιτάζουν μια οθόνη για λιγότερο από πέντε ώρες τη μέρα (9,6 ng/mg). Οι άνθρωποι με ξηροφθαλμία έχουν κατά μέσο όρο 3,5 ng/mg της εν λόγω πρωτεΐνης στα δάκρυά τους, ενώ σ’ ένα φυσιολογικό μάτι η ποσότητά της φθάνει τα 8,2 ng/mg.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», επιστημονική ομάδα του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κέιο, με επικεφαλής τον Δρ Γιουίτσι Ουτσίνο, ανέλυσε δείγματα δακρύων 96 υπαλλήλων γραφείων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που δαπανούσαν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη εμφάνιζαν μεταβολές στο επίπεδο της βλεννίνης MUC5AC, οι οποίες παρατηρούνται όταν κάποιος έχει ξηροφθαλμία.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής βλέννας ή του «φιλμ δακρύων» που διατηρεί υγρό το μάτι. Όταν η πρωτεΐνη MUC5AC καταστρέφεται ή αλλοιώνεται, δεν παράγονται επαρκή δάκρυα και το μάτι «στεγνώνει», εμφανίζοντας έτσι ξηροφθαλμία.
Για να μειώσουν τον κίνδυνο ξηροφθαλμίας, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους εργαζόμενους να παίρνουν κάποια απλά μέτρα προφύλαξης, όπως να τοποθετήσουν την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε χαμηλότερο ύψος και να είναι ελαφρά στραμμένη προς τα πάνω, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανοίγουν τόσο πολύ τα μάτια όταν την κοιτάζουν.

Τα μάτια «στεγνώνουν» στη χρήση ηλεκτρονικής οθόνης
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Σταματούν οι πληρωμές σε εργαστήρια που δεν “ανεβάζουν” τις εξετάσεις
Στοιχεία σοκ για τα ναρκωτικά-Εξαπλασιάστηκε η κοκαΐνη στα λύματα της Αθήνας
Αλλαγές στη διοίκηση Νοσοκομείων Αττικής
Σε έναν μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διορισμοί διοικητών νοσοκομείων
Γεωργιάδης: Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους
SOS Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τηλεϊατρικής
Comments (0)