Σε κλίμα ανασφάλειας και φόβου ζει καθημερινά, στην Ελλάδα του μνημονίου, η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της KΑΠΑ Research για τον Toμέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Τα φάσματα της ανεργίας, της φτώχειας, της εγκληματικότητας και της αρρώστιας στοιχειώνουν τις σκέψεις των περισσοτέρων. Αλλά, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91,7%) εξέφρασε φόβο για την έλλειψη δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, το 84,4% φοβάται την ανεργία, το 83,6% τη φτώχεια, το 82,6% την εγκληματικότητα και το 81,4% την αρρώστια.
Μάλιστα, 6 στους δέκα δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% την ψυχική του υγεία και το 52,6% τις σχέσεις του. Ακόμη, ένα 55,7% δηλώνει δυσκολία, πλέον, να αγοράσει φάρμακα και μάλιστα ένα 28,4% αναγκάστηκε να αραιώσει τη συχνότητα λήψης φαρμάκου.
Στην εποχή της πληροφόρησης (άλλωστε το 79,7% δηλώνει ενημερωμένο για τα θέματα υγείας), ο γιατρός παραμένει πρωταγωνιστής της ενημέρωσης των ασθενών, αλλά οι διαφοροποιήσεις έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Έτσι, ενώ το 76% ενημερώνεται από το γιατρό του, το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που ενημερώνονται από το φαρμακοποιό τους φθάνει το 53,5%, ένα σημαντικό ποσοστό (58,8%) ενημερώνεται από ιστοσελίδες και το 25,4% επιλέγει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πηγή πληροφόρησης, με τις εφημερίδες να βρίσκονται στην ουρά της λίστας (24%)
Πάντως, το 84,6% είναι ικανοποιημένο από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από το γιατρό και το 69,2% από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνει από το φαρμακοποιό. Το αντίστοιχο ποσοστό για το διαδίκτυο είναι στο 54,4% και για τις εφημερίδες στο 34,2%.
Αυτό, όμως, που προκαλεί μάλλον ανησυχία στους ειδικούς είναι ο βαθμός στον οποίο οι πολίτες στρέφονται στο διαδίκτυο για να διαπιστώσουν σε τι οφείλονται τα συμπτώματα που εμφανίζουν. Έτσι, το 61,6% έκανε αυτοδιάγνωση μέσω internet, το 35,2% έκανε αυτοδιάγνωση με βάση κάτι που είδε στην τηλεόραση, ενώ ένα αξιόλογο ποσοστό (34,2%) εμπιστεύεται τις διαγνωστικές μεθόδους που υπάρχουν στο internet!
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ