Περιπετειώδης αποδείχθηκε η χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλές παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες, μεταξύ αυτών τους Φαρμακοποιούς, τους εκδότες, τους αρτοποιούς, τους κτηνοτρόφους. Παρά τις ελπίδες για κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα Φαρμακεία, τροποποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν στον κλάδο δεν υπήρξαν.
Εντός της Βουλής
Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών άφησε ανοικτό, για αρκετή ώρα, το ενδεχόμενο η ψήφιση του νομοσχεδίου να «πάρει αναβολή» μερικών ημερών. Ωστόσο, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας η συζήτηση συνεχίστηκε απούσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε στην αίθουσα για να επιστρέψει στην Ψηφοφορία.
Το πολυνομοσχέδιο μάλιστα «κόστισε» και έναν βουλευτή στη ΝΔ, αφού το «παρόν» του Νικήτα Κακλαμάνη στο άρθρο 1, ήταν ικανό να οδηγήσει τον πρωθυπουργό στην απόφαση να τον διαγράψει από την ΚΟ.
-Υπουργός Υγείας
«Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε σε αυτό τον τόπο», είπε ο Υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής. Η μόνη πραγματική κριτική είναι, κατά τον κ. Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση δεν πήγε τόσο τολμηρά όσο θα έπρεπε «και αυτό γιατί, με τις θεσμικές αλλαγές υπέρ των καταναλωτών έπρεπε να συνυπολογιστεί ότι στην Ελλάδα έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία στον κόσμο και αυτό γιατί οι κανόνες δημιουργούσαν προστατευμένο περιβάλλον, που ευνοούσε το άνοιγμα φαρμακείου», ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να σταθμίσει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων καταναλωτών και των οικογενειακών επιχειρήσεων, που είναι τα φαρμακεία. «Η νομοθεσία μας είναι απολύτως σταθμισμένη», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια, ελέγχοντας του αριθμού των αδειών φαρμακείων, δεν επετράπη η σύσταση φαρμακείου με τη μορφή ΑΕ, ώστε να μην εισέλθουν στην αγορά μη φαρμακοποιοί. «Άρα ούτε αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων ή σούπερ μάρκετ ή οποιαδήποτε αλυσίδα μπορεί να μπει ως μέτοχος ούτε κατά 1% σε κανένα φαρμακείο με αυτό το νομοσχέδιο», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη συστέγαση, γίνεται με όρους ώστε να μπορεί το φαρμακείο να λειτουργήσει και αυτόνομα, στο πλαίσιο της εφημερίας, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «Υπάρχουν φαρμακεία σε σούπερ μάρκετ, η πρόσβαση στα οποία γίνεται μόνο με έξοδο από το πολυκατάστημα. Τώρα αυτό το φαρμακείο θα μπορεί να ανοίξει και εσωτερική πόρτα», υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας Φαρμακοποιός διευκρινίζοντας όμως ότι θα είναι, ξεχωριστό ΑΦΜ, ξεχωριστή ταμειακή μηχανή, άδεια φαρμακείου εντός πληθυσμιακών κριτηρίων και πρόσθεσε «τρομερή μεταβολή άξια για να γίνει όλη αυτή η φασαρία»
Επίσης, όπως ανέφερε, οι γενικές διατάξεις που ισχύουν για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισχύουν και για τα φαρμακεία και το μόνο που καταργείται είναι ένας νόμος του 1932 που καθόριζε συγκεκριμένο εμβαδό ενός Φαρμακείου.
«Δεν υπακούμε στην τρόικα, στον ΟΟΣΑ, πουθενά. Κάνουμε πολιτική επιλογή να πάει η χώρα μπροστά και αρνούμαστε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια που μας έφεραν στην ανάγκη της τρόικα και του ΟΟΣΑ», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
-Υπουργός Ανάπτυξης
Τα ζητήματα των Φαρμακείων χρησιμοποίησε ως βέλη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Ανάπτυξης, που έκανε λόγο για την ανάπτυξη ενός πρωτόφαντούς κινήματος, του κινήματος υπέρ της ακρίβειας. «Το κίνημα αυτό έχει εκφραστεί από δυνάμεις τις αντιπολίτευσης, οι οποίες μας κάνουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά είναι αυτές οι δυνάμεις που θέλουν να κρατήσουν υψηλά τις τιμές για τον ανυπεράσπιστο καταναλωτή», είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιδράει, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, στην απελευθέρωση προς τα κάτω των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία και στην κατάργηση του εγγυημένου κέρδους 34% των Φαρμακοποιών.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε μικρές τις διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή, που «έδειξαν ότι είχαμε δίκιο που δεν νοιαστήκαμε για τις αντιδράσεις», προσθέτοντας πως θα ανακοινωθούν κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για τους Έλληνες καταναλωτές».
-Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής
Τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα που συνδυάζουν επιστημονική δραστηριότητα, κοινωνική αποστολή και εμπορική εκμετάλλευση και όχι αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αναφέρει η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής.
Τονίζει ότι, θα έπρεπε να προκύπτει σαφώς στο νομοσχέδιο ότι με τις ρυθμίσεις εξασφαλίζεται η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων, ώστε να εφοδιάζεται επαρκώς με φάρμακα το σύνολο του πληθυσμού.
-Οι Φαρμακοποιοί
Πιέσεις σε στελέχη της συγκυβέρνησης και σε Βουλευτές άσκησαν όλο το Σαββατοκύριακο οι Φαρμακοποιοί, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, κλιμάκιο βρέθηκε στο Κοινοβούλιο για να παρακολουθήσει τη διαδικασία.
Το πρωί της Κυριακής, το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μαζί με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο.
Οι διαβεβαιώσεις του κ. Βενιζέλου για επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό, ώστε να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, έπεσαν στο κενό, αφού καμία αλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στις επίμαχες διατάξεις. Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ και μέλη του προεδρείου ενημέρωσαν και ομάδα βουλευτών της ΝΔ, για τις συνέπειες που θα έχουν οι ολέθριες αλλαγές στην φαρμακευτική περίθαλψη.
Νωρίτερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΟ Φαρμακοποιών υπέβαλε την παραίτηση του στη Γραμματεία Συνδικαλισμού της ΝΔ. Όπως, μάλιστα, αναγράφουν στην επιστολή τους «παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού, παρά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, καταλήξαμε θύματα ενός καλοστημένου σχεδίου από τον κ. Χατζηδάκη και τα μεγάλα συμφέροντα». «Καταστρέφετε 12.000 οικογένειες φαρμακοποιών και 20.000 εργαζομένων στον χώρο χωρίς δισταγμό», σημειώνουν.
Εκτός της Βουλής
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από τη Βουλή, χθες το απόγευμα η ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή γιατρών και φυσικά Φαρμακοποιών, που έφθασαν πρώτη στην πλατεία Συντάγματος, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία έκανε λόγο για νομοσχέδιο «προανάκρουσμα ενός νέου μνημονίου μετά τις ευρωεκλογές», συμμετείχε στην κινητοποίηση και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο Τρίτη, 1η Απριλίου και ώρα 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, καθώς στη Γενική Απεργία, στις 9 Απριλίου.
Την ίδια ώρα, έκκληση σε Κοινό Μέτωπο Γιατρών Φαρμακοποιών για την «Εθνική Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας» απευθύνει ο ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο του ασθενή πολίτη, αφού «η Δημόσια Υγεία δέχεται τη μία βομβιστική επίθεση μετά την άλλη».
Φαρμακεία
Κλειστά είναι, πάντως και σήμερα τα Φαρμακεία σε όλη τη χώρα, με τους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα, σχηματίζοντας σε κάποια ουρές και σε κάποια άλλα να επιστρατεύονται έξτρα χέρια βοηθείας για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) πραγματοποιεί σήμερα το πρωί γενική συνέλευση για να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του. Βέβαια, την Παρασκευή στην κοινή συνέντευξη τύπου με άλλους κλάδους που θίγονται από Νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι Φαρμακοποιοί της Αττικής σημείωσαν πως ούτε αυτοί θα υποχωρήσουν παρά την ψήφιση του νόμου. Εξετάζουν, λοιπόν, να διατηρήσουν κλειστά έως την ανατροπή της κατάστασης τα φαρμακεία, ενώ ο ΠΦΣ προτίθεται να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς θεωρεί πως παραβιάζονται οι αρχές ισότητας αλλά και οι αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λειτουργία των φαρμακείων.
Οι Φαρμακοποιοί δίνουν, πάντως, ραντεβού στις εκλογές με τους βουλευτές που ψήφισαν τις διατάξεις, ξεκαθαρίζοντας πως θα διεξάγουν εκλογικό αγώνα εναντίον τους.
πηγή φωτογραφιών συγκέντρωσης: farmakopoioi.blogspot.com
Comments (0)