Αναστάτωση στη ροδιακή κοινωνία έχει προκαλέσει η είδηση πως δύο ουρολόγοι του Νοσοκομείου πραγματοποιούσαν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις χωρίς να έχουν τις σχετικές πιστοποιήσεις, βάσει των απαιτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
Για το θέμα είχε κατατεθεί ερώτημα από την αρμόδια Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας πριν από δύο χρόνια, αλλά το ΚΕΣΥ μόλις τώρα αποφάνθηκε σχετικά.
“Είχα την διοικητική υποχρέωση και το επιβαλλόμενο υπηρεσιακό καθήκον, μέσα στα πλαίσια της αρχής της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της Διοικήσεως και του Κρατικού Νοσοκομείου, να λάβω συγκεκριμένα διοικητικά μέτρα” λέει ο αναπλ. Διοικητής και Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Ιωάννης Δασκαλάκης, ο οποίος ανέστειλε την άδεια διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων των δύο ιατρών, παραμέμποντάς τους για μετεκπαίδευση.
“Σχετικά με την προηγημένως χορηγηθείσα από το Νοσοκομείο άδεια διενέργειας ουρολογικών λαπαροσκοπικών επεμβάσεων, τίθεται, εκ των πραγμάτων πλέον, τυπικό ζήτημα ορθότητάς της, αφού αυτή χορηγήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η άποψη του ΚΕΣΥ” σημειώνει ο αναπλ. Διοικητής στο Νοσοκομείο Ρόδου. Ο ίδιος τονίζει, παράλληλα, πως το γεγονός δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στα προγραμματισμένα χειρουργεία, εφόσον οι γιατροί “εξακολουθούν να γνωρίζουν άριστα τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες κλασσικές (μή λαπαροσκοπικές) μεθόδους χειρουργικής”, συμπληρώνοντας πως δεν αμφισβητείται γενικώς η επιστημονική επάρκεια και ικανότητά τους.
Νίπτουν τας χείρας τους
Αν και η Διοίκηση εν μέρει καλύπτει τους δύο ιατρούς, οι οποίοι μπορεί να γνωρίζουν πλέον άριστα τη λαπαροσκοπική χειρουργική έχοντας πραγματοποιήσει (άγνωστο πόσες) τέτοιες επεμβάσεις μέσα σε δύο χρόνια, η αποκάλυψη του θέματος χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη για τα χειρουργηθέντα περιστατικά, αφήνει εκ των πραγμάτων έκθετους όλους τους εμπλεκόμενους: ιατρούς, διοικητικό συμβούλιο, ιατρική υπηρεσία, κεσυ, το ίδιο το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποια επιπλοκή. Ποιος αποκλείει όμως οι ασθενείς να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, μετά από τη “βόμβα” που έσκασε; Θα τους κατηγορούσε κανείς εάν το έκαναν; Επίσης, ποιος ασθενής θα δεχτεί να ξαπλώσει από αύριο στο χειρουργικό τραπέζι των δύο γιατρών και πιθανώς οποιουδήποτε γιατρού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όταν η διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος γίνεται κατ΄αυτό τον τρόπο;
Σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει πως η αναστολή άδειας διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων εκ μέρους του αναπλ. Διοικητή, ήταν εσφαλμένη απόφαση. Τυπικά και ουσιαστικά αυτό όφειλε να γίνει. Παράλληλα, όμως, θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες από τους αρμόδιους, ώστε – αν μη τι άλλο – να αποκατασταθεί έστω και μερικώς η απώλεια του αισθήματος εμπιστοσύνης των Ροδίων απέναντι στο Νοσοκομείο του νησιού τους και να κληθούν οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν λαπαροσκοπικά για επανεξέταση.
Επισυνάπτεται η απάντηση του αναπλ. Διοικητή: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ