Το καλό να λέγεται… Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλαβε μία αξιέπαινη και φιλόδοξη προσπάθεια, με στόχο να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων και τις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πολίτες.
Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ. Εκεί λοιπόν τέθηκε επί τάπητος η κατάρτιση κριτηρίων/ στόχων, που θα αποτελέσουν τη βάση για την τακτική αξιολόγηση των διοικήσεων των νοσοκομείων (διαβάστε εδώ).
Στα τέλη Ιουνίου– όπως ανακοινώθηκε χθες – θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη, κατά την οποία οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα καταθέσουν έναν πρώτο απολογισμό σχετικά με την πορεία υλοποίησης των στόχων, που καθορίστηκαν στην σύσκεψη της Παρασκευής.
Αναμφίβολα, πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια να τεθούν επιτέλους κάποιοι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτό κάνουν άλλωστε όλες οι προηγμένες χώρες, όπως γράφαμε και εμείς μόλις πριν από λίγες ημέρες: http://virus.com.gr/chriazomaste-mnimonio-diafanias-ke-axiologisis-tou-esi/
Π.χ. στη Βρετανία από το 2009 οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν δείκτες – κλειδιά, όπως:
Την Παρασκευή λοιπόν συμφωνήθηκαν να καταγράφονται συγκεκριμένοι δείκτες και τέθηκαν κάποιοι μετρήσιμοι στόχοι, όπως:
Βέβαια, μένει να δούμε αν πράγματι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα καταφέρουν να συλλέξουν τα δεδομένα αυτά και φυσικά ότι τα στοιχεία θα είναι αξιόπιστα. Διότι πολύ φοβάμαι ότι είτε πολλά νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να συλλέξουν τέτοια δεδομένα λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού, είτε αν δηλώνουν τέτοια στοιχεία θα είναι αμφίβολο ότι θα είναι αληθή, εφόσον και από τα στοιχεία αυτά θα αξιολογούνται οι διοικητές… Έτσι, θα έχουν κίνητρο να «μαγειρεύουν» τα δεδομένα.
Στο εξωτερικό, τα στοιχεία αυτά συλλέγονται αυτομάτως από τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων! Επίσης, σε πολλές χώρες τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα προς το κοινό, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να προκαλείται ανταγωνισμός μεταξύ των νοσοκομείων και η όλη διαδικασία χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Καλό θα ήταν λοιπόν το υπουργείο Υγείας είτε να δημιουργήσει μία ειδική ομάδα ελεγκτών είτε να αξιοποιήσει το ΣΕΥΥΠ για να διασφαλίσει τη διαφανή και αξιοκρατική συλλογή και καταγραφή των δεδομένων. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπισε το υπουργείο Υγείας και το 2010-2011 με τη δημιουργία του ESYnet και πέρασε ρύθμιση για διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση εισαγωγής εσφαλμένων στοιχείων στη βάση δεδομένων.
Όπως και να έχει, πρέπει να χαιρετίσουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και πρέπει να υποστηριχθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αρκεί φυσικά όλα να γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία. Και να μην πρόκειται για άλλο ένα τέχνασμα για να ευλογήσουμε τα γένια μας ή τις μουστάκες μας…
Υ.Γ. Αφού απένειμα τα εύσημα ας γκρινιάξω και λίγο. Είναι δυνατόν για μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία να ενημερώνονται τα μέσα ενημέρωσης με 3 ημέρες καθυστέρηση; Δεν θα ήταν προτιμότερο η σύσκεψη – ή έστω ένα μέρος αυτής – να γίνει ενώπιον των δημοσιογράφων, ώστε να γίνει ενημέρωση σε βάθος; Ας μην διαμαρτύρονται μετά στην κυβέρνηση ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν το έργο τους…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ