Ανεβάζει ταχύτητες, όπως φαίνεται ο ΕΟΠΥΥ αλλά και η Αριστοτέλους στο «στίβο» της Διαπραγμάτευσης, για τις τιμές των νέων θεραπειών.
Η εβδομάδα ανοίγει με την Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία των φακέλων των εταιριών, που διαθέτουν θεραπείες για την Ηπατίτιδα C. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Υποεπιτροπή πρόκειται να έχει σήμερα κιόλας γύρο συναντήσεων με εκπροσώπους των 5 εταιριών (Abbvie, , Bristol-Myers Squib, Gilead, Janssen και MSD, με την τελευταία να έχει θεραπεία, η οποία δεν κυκλοφορεί ακόμη, αλλά έχει λάβει θετική εισήγηση από την CHMP του EMA), αν και εν πολλοίς παραμένουν “ραντεβού στα τυφλά“.
Στις ξεχωριστές συναντήσεις, οι εκπρόσωποι των εταιριών πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, να παρουσιάσουν τα στοιχεία των Φακέλων, τους οποίους και είχαν καταθέσει ηλεκτρονικά στις 13 Ιουνίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία Διαπραγμάτευσης για την τιμολόγηση των θεραπειών για την Ηπατίτιδα C. Επιπλέον, στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να υπογράψουν και σύμφωνο εμπιστευτικότητας.
Πάντως, η επιτυχία της εν λόγω διαδικασίας φαίνεται να είναι υψηλά στην ατζέντα της Αριστοτέλους και του ΕΟΠΥΥ, γιατί θα αποτελέσει και το δεδικασμένο για αντίστοιχες διαδικασίες σε άλλες κοστοβόρες θεραπείες (ογκολογικά φάρμακα, βιολογικοί παράγοντες, ακόμα και «ορφανά» φάρμακα).
Άλλωστε, η σημασία για το Υπουργείο ήταν εμφανής και στην προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να συνενώσει δυνάμεις με άλλες χώρες της Ν. Ευρώπης, για να επιτύχει καλύτερα και βιώσιμα αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση, αυξάνοντας, παράλληλα, τον αριθμό των ασθενών που έχουν πρόσβαση σε ακριβές θεραπείες.
Τους τελευταίους μήνες, ο Υπουργός Υγείας έχει υποστηρίξει σθεναρά τη λύση μιας διευρωπαϊκής συνεργασίας και ιδιαιτέρως μιας διακρατικής συνεργασίας, ειδικά των χωρών της Μεσογείου, αναδεικνύοντας μια “διπλή γραμμή πλεύσης“.
«Η διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία προϋποθέτει διακρατική συνεργασία και κοινή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία, ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ)», είχε αναφέρει στο πλαίσιο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη (εδώ). Μάλιστα, ο κ. Ξανθός «πήγε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα» στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στο Άμστερνταμ, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Κύπρο, Μάλτα, Ιταλία και Πορτογαλία, όταν και συμφωνήθηκε μια σειρά συναντήσεων για την οριστικοποίηση του πλαισίου (εδώ).
Αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται και να οδηγεί τις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία εφεξής, να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών, την αλληλοκάλυψη σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων και την υιοθέτηση κοινών προσεγγίσεων στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας.
Έτσι, μετά από μια σειρά επαφών, με πρωτοβουλία της Αριστοτέλους πρόκειται να διοργανωθεί στα τέλη του μήνα (21-22 Ιουλίου) στη χώρα μας συνάντηση εκπροσώπων των 5 μεσογειακών χωρών.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής Υπουργείου Υγείας έχουν συναντήσει του Βούλαρους ομολόγους τους, οι οποίοι έχουν επίσης επιχειρήσει να ενεργοποιήσουν μια αντίστοιχη συνεργασία μεταξύ χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ