Περίπου 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φθάσει το ετήσιο κόστος για την περίθαλψη 50-70.000 προσφύγων-μεταναστών. Τα πρώτα επίσημα δεδομένα που έχει αναλύσει το υπουργείο Υγείας, δείχνουν ότι το ετήσιο κόστος ισοδυναμεί με τις δαπάνες λειτουργίας ενός νοσοκομείου 400 κλινών!
Ειδικότερα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα ετήσια έξοδα ενός πληθυσμού 50-70.000 προσφύγων-μεταναστών είναι δυνατόν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι ισοδύναμο με τον ετήσιο προϋπολογισμό νοσοκομείων, όπως η Αγία Όλγα (400 κλίνες) και το Σισμανόγλειο (450 κλίνες).
Τα πρώτα στοιχεία, που έχουν συγκεντρωθεί, δείχνουν ότι μέχρι σήμερα:
Πηγές του υπουργείου Υγείας δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία στη διαχείριση του προβλήματος με τις υπηρεσίες των Βρυξελλών. Ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. κ. Βιτένις Αντριουκαΐτις, ο οποίος τον Νοέμβριο είχε επισκεφθεί τη Λέσβο, εμφανίζεται θετικός στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, αλλά στην πράξη παρατηρείται έντονη γραφειοκρατία και δραματική καθυστέρηση.
Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση 36 σελίδων, η οποία αφορά τον ηλεκτρονικό τρόπο καταγραφής και παρακολούθησης της υγείας των μεταναστών και των προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Παράγοντες του υπουργείου Υγείας μας σχολίαζαν δηκτικά ότι «είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι»…
Την ίδια ώρα, όμως, οι ανάγκες υγείας των προσφύγων δεν μπορούν να περιμένουν. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν μορφή και πολλαπλασιάζονται. Στην αρχή του προσφυγικού κύματος προς τη χώρα μας, τα βασικά προβλήματα υγείας ήταν κυρίως μικροτραυματισμοί, που αντιμετωπίστηκαν σχετικά εύκολα από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή τις νησιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής διαύλου, έχουμε πλέον ένα μεγάλο πληθυσμό προσφύγων-μεταναστών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί και – όπως όλα δείχνουν – θα μείνουν στη χώρα μας επί μακρόν. Έτσι, οι ανάγκες υγείας τους παίρνουν άλλη διάσταση:
Για να καλυφθούν οι προαναφερόμενες ανάγκες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι χρειαζόμαστε:
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ