Την ανάγκη εκσυγχρονισμού το νομοθετικού πλαισίου που συνδέεται με την υγεία αλλά και με τις μορφές τουρισμού υπογράμμισε η Υπουργός Τουρισμού, Ε. Κουντουρά.
Από το βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, η κ. Κουντουρά παραδέχθηκε ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει πολλά κενά και ελλείψεις από το παρελθόν. Προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει πραγματοποιήσει ήδη κύκλο επαφών, με όλους τους αντιπροσωπευτικούς συλλογικούς φορείς ιατρικού τουρισμού της χώρας, Ενώσεις, Συνδέσμους και παρόχους ιατρικών υπηρεσιών. «Έχουμε καταγράψει τις προκλήσεις, τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. Είμαστε πλέον στο στάδιο που με τα συναρμόδια Υπουργεία επεξεργαζόμαστε το σύνολο αυτών των θεμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Υγείας ώστε σύντομα να διαμορφώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού με βάση τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, που να είναι πιο στοχευμένο, πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό», ανέφερε. Η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) του Υπουργείου, με την ολοκλήρωση των προδιαγραφών και του νομοθετικού πλαισίου, που επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα θα διευκολύνει στη διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.
Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, το Υπουργείου συνεργάζεται με την ΚΕΔΕ, με τους αρμόδιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής στόχευσης και σχέδιο δράσης ανά αγορά-στόχο. «Να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο με οργανωμένες προωθητικές ενέργειες ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες ιατρικού τουρισμού», προσέθσε.
Τόνισε πως διερευνώνται οι δυνατότητες συνεργασίας με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα και τομείς του τουρισμού υγείας, ενώ έχουν προχωρήσει συζητήσεις με ομόλογούς της κ. Κουντουρά, με φορείς ασφαλιστικών ταμείων χωρών όπως η Ρωσία, ο Καναδάς και οι Αραβικές χώρες.
Όπως υπογράμμισε, στο διεθνές περιβάλλον, ο τουρισμός υγείας αναδεικνύεται σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού, με ανάπτυξη έως και 25% ετησίως για την επόμενη δεκαετία σύμφωνα με επίσημες πρόσφατες μελέτες. «Σε αυτό το περιβάλλον και σε αυτήν την περίοδο, έχουμε την δυνατότητα να διαμορφώσουμε πλέον το πλαίσιο και τις πολιτικές με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο, ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει την θέση της διεθνώς και το μερίδιο της στον τουρισμό υγείας και ευεξίας», εκτίμησε.
Βασικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού αποτελεί η διαμόρφωση νέου πλαισίου για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια σε υποδομές, έργα και υπηρεσίες που συνδέονται με τον ιαματικό τουρισμό.
«Με νομοθετική πρωτοβουλία, λύσαμε οριστικά το πρόβλημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στις οποίες λειτουργούν εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών, που στο παρελθόν είχαν μπλοκάρει οι επενδύσεις. Επανενεργοποιήσαμε την Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, και η οποία προχωρά στην ταχύτατη αναγνώριση νέων ιαματικών πηγών. Ξεπερνούν τις 100 οι ιαματικές πηγές που είτε έχουν αναγνωριστεί το τελευταίο χρόνο ή βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης», ανέφερε.
Πρόσθεσε, δε, ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν στην έκδοση των κανονιστικών πράξεων, για τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας για τα Κέντρα ιαματικού τουρισμού και θαλασσοθεραπείας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ