Ένα βήμα πριν τη δημοσίευση ενός λειτουργικού Χάρτη Υγείας βρίσκεται η Αριστοτέλους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο Άτλαντας Υγείας παρουσιάστηκε σήμερα σε υπηρεσιακούς παράγοντες και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε πλήρη λειτουργική μορφή.
Το εγχείρημα, που αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ και τη συνδρομή της ΗΔΙΚΑ, θα αποτυπώνει χωροταξικά τις ιδιωτικές και δημόσιες δομές και υπηρεσίες υγείας, ενώ θα καταγράφει και στοιχεία της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού.
Η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας έχει ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την καταγραφή νόσων και της εικόνας υγείας του πληθυσμού.
Ο νέος Υγειονομικός Χάρτης προετοιμάστηκε από την αρχή προκειμένου να αντικαταστήσει την προηγούμενη πλατφόρμα, η οποία κρίθηκε ανεπαρκής και δυσλειτουργική και συνοδεύτηκε από αρκετές «σκιές», γύρω από την υλοποίηση και λειτουργία της.
Όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Υγείας στο Virus, ο Άτλαντας Υγείας δημιουργήθηκε χωρίς τη χρήση ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων, με συνετή χρήση όσων πόρων ήταν διαθέσιμοι στην Αριστοτέλους, αλλά κυρίως με την αξιοποίηση των επιστημόνων υγείας και πληροφορικής του Υπουργείου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένες λειτουργικές δυνατότητες του νέου συστήματος, που ακολουθεί τη σύγχρονη τεχνολογία. Μάλιστα, θα είναι σε μορφή συμβατή και με smart phones και θα αξιοποιεί την τεχνολογία GPS για να εντοπίζει υπηρεσίες υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στην αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή.
Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται οι δημόσιες δομές, αλλά και οι ιδιωτικές υπηρεσίες, εκτός κλινικές θα προβάλλονται και κέντρα αποκατάστασης, φαρμακεία, οδοντιατρεία.
Για τους ιδιώτες η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και θα γίνεται με τη συγκατάθεση τους και παροχή εκ μέρους τους των απαραίτητων στοιχείων. Η απόφαση αυτή, στην ουσία, θα τους «βάζει στο χάρτη» και στη διάθεση των πολιτών, που αναζητούν την αντίστοιχη υπηρεσία υγείας.
Ο Άτλαντας θα απευθύνεται σε όλους τους χρήστες υπηρεσιών υγείας, τη διοίκηση του Υπουργείου και σε ερευνητές, που θα έχουν ειδικό κωδικό για πρόσβαση στα δεδομένα, με στόχο την ενίσχυση του ερευνητικού έργου. Η πρόσβαση θα είναι, προφανώς, διαβαθμισμένη.
Για το Υπουργείο Υγείας και την ηγεσία του, ο νέος υγειονομικός χάρτης φιλοδοξεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος. Θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και θα επιτρέπει την ορθότερη απόφαση για τη διαχείριση υλικού και προσωπικού, τις απαραίτητες προσλήψεις, αποσπάσεις κλπ. Ειδικά για τις δημόσιες δομές στόχος είναι η καταχώρηση των απαραίτητων πληροφοριών να είναι σε πραγματικό χρόνο.
Ωστόσο, το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει η Αριστοτέλους για την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του Άτλαντα Υγείας είναι η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των νοσοκομείων. Αυτό είναι και το «στοίχημα» που στοχεύει να κερδίσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και προς σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύεται η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ