Την έκπληξη και την οργή των γιατρών που υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, έχει προκαλέσει η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης αναφορικά με την παραμονή στο σύστημα όσων εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.
Η θέση της 3ης και 4ης ΔΥΠΕ κατά την ακροαματική διαδικασία της τακτικής δίκης των γιατρών που υπηρετούν στις δομές του ΠΕΔΥ Μακεδονίας-Θράκης, είναι χαρακτηριστική. Οι νομικοί σύμβουλοι των ΔΥΠΕ, υιοθετώντας το Ν. 4238, κατέθεσαν ένσταση ζητώντας την αναστολή προστασίας των ασφαλιστικών μέτρων, κάτι που οι γιατροί κατέκτησαν κατόπιν επίμονων δικαστικών αγώνων, στους οποίους μάλιστα είχαν αρωγό το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 27 Γενάρη 2014 είχε δηλώσει σχετικά: «Είναι ένας αγώνας που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, γι’ αυτό και τον στηρίζουμε».
Εφόσον η ένσταση γινόταν δεκτή από το δικαστήριο, οι 60 από τους 230 γιατρούς που υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης σήμερα θα ήταν εκτός συστήματος. Τι σημαίνει αυτό;
«Εμείς έχουμε κλεισμένα ραντεβού για 3 μήνες και κάθε μήνα εξυπηρετούμε ο καθένας 600 περιστατικά, χώρια τα έκτακτα. Την ίδια ώρα, οι συμβάσεις έξω είναι μόνο για 200 περιστατικά το μήνα και με την κρίση που υπάρχει τελειώνουν σε μία εβδομάδα, ενώ οι συνάδελφοι είναι και απλήρωτοι 6 μήνες» εξηγεί στο Virus, ο Σάββας Παρασκευόπουλος, Χειρ. Ουρολόγος και Πρόεδρος του ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θες/νίκης – Β. Ελλάδος.
«Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριξαν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κος Ξανθός και ο κος Πολάκης, που είπαν ότι θα δώσουν δεύτερη ευκαιρία και στους απολυμένους ακόμη» τονίζει περαιτέρω. Ο ίδιος εκτιμά ότι το συμβάν αντανακλά τη «λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης» να απολυθούν άμεσα και οι 1.000 γιατροί που υπηρετούν στο σύστημα, είτε με ασφαλιστικά μέτρα είτε με προσωρινές εντολές, επί συνόλου 2.500.
Εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα, ζητά η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, ενώ καλεί και τους Διοικητές στις δύο ΥΠΕ να τοποθετηθούν επ’ αυτού, “κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου” για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη χώρα.
“Οι Διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ οφείλουν άμεσα και δημόσια να αποδοκιμάσουν την στάση των συνηγόρων με ενημέρωση του δικαστηρίου.Να παραιτηθούν από το αίτημα ανάκλησης των ασφαλιστικών μέτρων. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν άμεσα, καλούνται να παραιτηθούν οι ίδιοι. Αναμένουμε άμεσα και ενέργειες του Υπουργείου Υγείας. Η δοκιμαζόμενη περίθαλψη των κατοίκων της Χώρας μας δεν έχει άλλα περιθώρια υποβάθμισης” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Θεσ/νίκης-Β. Ελλάδος, ο νόμος Γεωργιάδη για το ΠΕΔΥ είχε ως αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό των Μονάδων του ΠΕΔΥ στην Κεντρική Μακεδονία, να έχει «συρρικνωθεί» σήμερα σχεδόν κατά 52%! Τα στοιχεία ανά νομό έχουν ως εξής: Ημαθία: από 62 τώρα 9, Πέλλα: από 52 τώρα 21ας, Θες/νίκη: από 485 τώρα 281ας, Κατερίνη: από 42 τώρα 10, Κιλκίς: από 33 τώρα 15, Σέρρες: από 35 τώρα 18, Χαλκιδική: από 28 τώρα 9.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εναπομείναντων γιατρών είναι άνω των 60 ετών, με αποτέλεσμα οι Μονάδες να «απογυμνώνονται» μέρα με την ημέρα. Ο ίδιος απορρίπτει, μάλιστα, το επιχείρημα ότι ο αριθμός των γιατρών στην Ελλάδα είναι παραπανίσιος, αφού ήδη η χώρα έχει απολέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού δυναμικού που είχε κάποτε, λόγω αποχωρήσεων και ιατρικής μετανάστευσης, κάτι το οποίο και θα συνεχιστεί.
«Στην ουσία η καινούργια κυβέρνηση αντί να ενισχύσει την ΠΦΥ με 3 εκατ. ανασφάλιστους, με όλους αυτούς τους πρόσφυγες στα νησιά και τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει, τελικά τι κάνει; Ενστερνίζεται αυτό που κατηγορούσε» καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει το νόμο Γεωργιάδη ως καταστροφικό καθώς το αποτέλεσμά του ήταν η άνθιση των μεγάλων επιχειρηματικών ιδιωτικών κέντρων».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ