Εξώδικο απέστειλε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία στο «Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλοντας ότι επιχειρεί να διοργανώσει αντιδεοντολογικό και παράτυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση στην υπερηχογραφία μη ιατρών, που δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν υπερηχογραφήματα.
Αναλυτικά, το εν λόγω Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας φέρει την ονομασία «Υπερηχογραφία παρά την κλίνη σε Επείγουσες Καταστάσεις και Βαρέως Πάσχοντες – POCUS (Point of Care Ultrasonography)». Μάλιστα, το πρόγραγραμμα εκπονήθηκε από το «Κέντρο Επιμόρφωσης & Δια Βίου Μάθησης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνους τους Καθηγητές Εντατικής Θεραπείας κ.κ. Επαμεινώντα Ζακυνθινό και Δημοσθένη Μακρή. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΑΕ το Πρόγραμμα εκπαιδεύει «μη Ιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές» και συγκεκριμένα «στην τέλεση ιατρικών πράξεων (και συγκεκριμένα υπερήχων), παρότι κατά τον νόμο αυτοί αποκλείονται από την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και άρα και από την εκτέλεση υπερηχογραφημάτων».
Η εξώδικη διαμαρτυρία από την μεριά της ΕΑΕ προς τους υπευθύνους, η οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Υγείας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητά τους οργανωτές όπως αποσύρουν, ή τροποποιήσουν το πρόγραμμα. Ειδικότερα, η ΕΑΕ το χαρακτηρίζει «μη νόμιμο και καθ’ όλα αντιδεοντολογικό και παράτυπο». Σε αυστηρό ύφος η ΕΑΕ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει «σε κάθε δικαστική και εξώδικη σύννομη ενέργεια για την προάσπιση της ειδικότητας της Ακτινολογίας, αλλά πρωτίστως του ύψιστου συνταγματικά κατοχυρωμένου αγαθού της Δημόσιας Υγείας.
Στα επιχειρήματα της ΕΑΕ περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι εκπαιδευτές δεν προκύπτει ότι έχουν άδεια εκπαίδευσης στο αντικείμενο της υπερηχογραφία. Με νόημα η ΕΑΕ αναφέρει ότι «με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι Ιατροί Ακτινολόγοι μπορεί να διενεργούν υπερηχογραφήματα. Επίσης, έχουν δικαίωμα και Ιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι υποχρεωτικά όμως πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ειδική εξάμηνη εκπαίδευση (ανά διαφορετική ειδικότητα) σε πιστοποιημένα Ακτινολογικά Τμήματα και έχουν δώσει ειδικές εξετάσεις σε Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ Θάνος Χαλαζωνίτης. «Αναγνωρίζοντας τις εύλογες και αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης στην υπερηχογραφία, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΑΕ είναι στη διάθεση της Πολιτείας, του Κε.Σ.Υ. και του Π.Ι.Σ., ώστε από κοινού να διαμορφώσουμε σύγχρονα και υλοποιήσιμα Προγράμματα εκπαίδευσης, που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ