Την ανάγκη για ενημέρωση των ασθενών γύρω από τις κλινικές έρευνες υπογράμμισαν όλοι οι συμμετέχοντες στην ανοικτή συζήτηση για τη σχέση ερευνητών – ασθενών και τη φόρμα συγκατάθεσης.«Πρέπει να αλλάξει η αντίληψη του Έλληνα ασθενή γύρω από τις κλινικές μελέτες», σημείωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Θ. Σκουτέλης, προσθέτοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η ξεκάθαρη και σαφής ενημέρωση. «Συχνά ακόμη και οι γιατροί έχουν λανθασμένη γνώμη για τις έρευνες», σημείωσε. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση υπογράμμισαν την ανάγκη για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων στον ΕΟΦ για τις κλινικές έρευνες, ώστε να γνωρίζουν ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη και για ποιες νόσους. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ξεκαθάρισαν πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στις κλινικές έρευνες. «Οι ασθενείς εμπιστεύονται περισσότερο τους Συλλόγους για την ενημέρωση τους παρά τα 5 πράγματα που θα τους πει ο γιατρός τους», υποστήριξε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με λυσοσωμικά νοσήματα, Κ. Θεοχάρη. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να απλοποιηθεί η παρεχόμενη πληροφορία, αλλά και οι διαδικασίες, με πρώτη τη Φόρμας Συμμετοχής ώστε να είναι κατανοητή στον ασθενή.
«Πρέπει να μιλούμε για τα θέματα αυτά ανοικτά. Η έλλειψη ενημέρωσης βαρύνει τόσο το γιατρό όσο και τον ασθενή», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος, Γ. Καλαμίτσης. Ωστόσο, η προφορική ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες θεραπείες και τη διαδικασία που ακολουθείται για συμμετοχή των ασθενών από πλευράς γιατρών προς τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να είναι πληρέστερη, σύμφωνα με τον κ. Καλαμίτση.« Η ενημέρωση του ασθενούς μειώνει την ανασφάλεια. Οι σύλλογοι δεν έχουν ενημέρωση για τις μελέτες που γίνονται ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι ασθενείς. Όπως είπε ο κ. Σκουτέλης, η συμμετοχή πρέπει να γίνεται με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τον ασθενή για αυτό και η νομοθεσία που διέπει τις κλινικές μελέτες για την ενημέρωση του ασθενούς είναι αυστηρή. «Παλαιότερα οι ασθενείς δεν γνώριζαν καν ότι συμμετείχαν σε κλινική μελέτη», τόνισε ο κ. Σκουτέλης. Μετά περάσαμε στο άλλο άκρο, του αυστηρού πλαισίου μέσω του εγγράφου συναίνεσης. «Το Consensus Form είναι ένα είδος ασφαλιστήριου συμβολαίου χωρίς ψιλά γράμματα. Είναι μία αμοιβαία συμφωνία όπου ο ασθενής συμμετέχει για το όφελος που μπορεί να προκύψει», σημείωσε.
Υπάρχει, βέβαια, ένα ηθικό δίλημμα για τους γιατρούς σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των ασθενών τους γύρω από μια μελέτη. Η ανταπόκριση των ασθενών σε πρόσκληση για έρευνα διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόνισε ο κ. Σκουτέλης διευκρινίζοντας πως εξαρτάται και από την προσέγγιση του θεράποντα ιατρού. «Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης όσον αφορά τους ασθενείς που έχουν χρόνιες ασθένειες και τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν παροδικά κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς οι δεύτεροι δεν μπαίνουν εύκολα σε κλινικές μελέτες», υπογράμμισε, αν και σε γενικές γραμμές πλέον συμφωνούν περισσότερο με τη συμμετοχή τους, κατέληξε.
«Οι ασθενείς με Ηπατίτιδα C παρακαλούν να συμμετάσχουν σε κλινικές μελέτες», τόνισε ο κ. Καλαμίτσης, ενώ η κ. Θεοχάρη τόνισε πως ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ήδη μια καλή θεραπεία, σπάνια κάποιος προσανατολίζεται να δοκιμάσει κάτι πειραματικό.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Συνέδριο εδώ
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ