Το χορό των αντιδράσεων ανοίγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος υπογραμμίζει την ανάγκη για ουσιαστικές και σημαντικές τροποποιήσεις αναφορικά με το σχέδιο νόμου. Κύριο αγκάθι, όμως, για τον ΙΣΑ αποτελεί η ολοκλήρωση του αγροτικού για την έναρξη ειδικότητας.
Όπως αναφέρουν, το άρθρο 11, το οποίο προβλέπει πως «πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για την έναρξη της ειδικότητας, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου», θα ενισχύσει το μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων γιατρών σε χώρες του εξωτερικού.
Ο ΙΣΑ έχουμε προτάσσει ως λύση για την κάλυψη των αναγκών στην περιφέρεια, την στελέχωση άγονων και παραμεθόριων περιοχών με εξειδικευμένους γιατρούς.
«Σήμερα ο αγροτικός ιατρός υποχρεούται να μεταβαίνει στις πιο δύσβατες περιοχές με 850 ευρώ το μήνα, όταν τα τρέχοντα έξοδά του υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες οι νέοι γιατροί θα εγκαταλείψουν κατά τρόπο μαζικό την χώρα μας. Τέλος γίνεται σαφώς αντιληπτό ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για μια αξιοπρεπή αμοιβή του γιατρού που καλείται να στελεχώσει την ακριτική ζώνη, τη στιγμή που το ενοίκιο στο κάθε νησί είναι μεγαλύτερο από το μηνιαίο εισόδημα του αγροτικού γιατρού».
Τη σκυτάλη παίρνουν οι Νοσηλευτές, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Αττικόν, που προειδοποιούν πως με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση θα αποκλειστούν 15 χιλιάδες νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτες υγείας.
Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) προειδοποιεί πως τυχόν υλοποίηση του άρθρου 43 στο σχέδιο νόμου δεν συμβάλλει ουσιαστικά στις ανάγκες του κλάδου. «Αντιθέτως, διογκώνει τα προβλήματα και την αίσθηση απαξίας μεγάλου μέρους των συναδέλφων μας. Το 2015 το νοσηλευτικό προσωπικό δεν γίνεται να διαχωρίζεται σε Πατρικίους και Πληβείους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.
Το επίμαχο άρθρο αναφέρει ότι, «σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας συνιστάται ειδικός κλάδος νοσηλευτών, επισκεπτών, μαιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Κατά την ΠΑΣΟΝΟΠ, χρειάζεται να δημιουργηθεί κλάδος Νοσηλευτικού προσωπικού (Π.Ε.-Τ.Ε.- .Ε.), Μαιών και Επισκεπτών Υγείας στο ΕΣΥ, χωρίς τον αποκλεισμό καμίας κατηγορίας και συγκεκριμένα των Δ.Ε. Βοηθών Νοσηλευτών.
Όπως διευκρινίζει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικού», οι εν λόγω νοσηλευτές «αποτελούν ένα από τα πιο άγρια εκμεταλλευόμενα τμήματα του εργατικού δυναμικού στο χώρο της Υγείας, καθώς θεωρούνται τυπικά μη νοσηλευτές αλλά βοηθοί νοσηλευτών, επιτελούν πραγματικό νοσηλευτικό έργο, αμείβονται λιγότερο για ίδια εργασία λόγω της διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν και στηρίζουν τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες υγείας για δεκαετίες». Μάλιστα, το Σωματείο προκηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 17/12 από τις 10.00 και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας στις 12.00.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ