Οι συνέπειες της εφαρμογής του νέου Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας αναδείχθηκαν την Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας, Athens Digital Health Week 2025 (ADHW2025). Στόχος της ADHW 2025 είναι να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη, με έμφαση στην ψηφιακή υγεία, να υποστηρίξει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space – EHDS).
Στην κεντρική ομιλία της πρώτης ημέρας ο καθηγητής Χρίστος Σχίζας στάθηκε στο θέμα τον νέο Κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το κοινό όραμα για την υγεία στην Ευρώπη με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Βασιλική Αγγουρίδη. Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του Κανονισμού που πριν από λίγες μόλις ημέρες υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο της ΕΕ, επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα σημαντικής σύγκλισης ανάμεσα στα κράτη μέλη. Οι χώρες έχουν την υποχρέωση να τον ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τους μέχρι το 2027. Κατά τις εργασίες του ADHW συζητήθηκε το τι σημαίνει η εφαρμογή του Κανονισμού για τον πολίτη, τον ασθενή, τον επαγγελματία της υγείας, αλλά και για τις κεντρικές διοικήσεις των κρατών. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη προσαρμογής της βιομηχανίας, των επαγγελματιών υγείας αλλά και των πολιτών στον EHDS, που προϋποθέτει οργανωμένη στρατηγική επικοινωνίας ώστε να κατανοήσουν πώς ωφελούνται από το νέο πλαίσιο για τη χρήση των δεδομένων υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Σχίζα, τα οφέλη από τον Κανονισμό περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διασυνοριακής περίθαλψης, μείωση του κόστους και προαγωγή της πρόληψης. Έχει υπολογιστεί ότι ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Κανονισμού θα εξοικονομούνται 11 δισ. ευρώ τον χρόνο, πρόσθεσε.
Η πρόεδρος του ΔΣ της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα υποστήριξε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων της με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και την ανταλλαγή δεδομένων με ασφαλή τρόπο. Αυτό που αναμένεται είναι οι κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις από τα κράτη. Επιπλέον, για να πετύχει ο EHDS τους στόχους του για μείωση του κόστους και βελτίωση της υγείας των πολιτών, χρειάζεται να αναπτυχθούν οι δεξιότητες των πολιτών, των ασθενών, αλλά και της βιομηχανίας σχετικά με τις τεχνικές αλλά και τις κανονιστικές όψεις του Κανονισμού. Για τον λόγο αυτό οργανώνονται δράσεις -καθώς και συνεδρίες- για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων (Capacity Building). Εξάλλου, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, ο HL7 καλλιεργεί το περιβάλλον για τη συζήτηση και την εφαρμογή προτύπων συνεισφέροντας στον ίδιο στόχο.
Στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε η χρήση των δευτερογενών δεδομένων υγείας και τι αναμένεται στην Ελλάδα. Σημαντική θα είναι η συνδρομή της ΗΔΙΚΑ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τα επόμενα χρόνια, καθώς συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά έργα – μεταξύ αυτών και στο έργο για την ευρωπαϊκή κάρτα εμβολιασμού, EUVAC, το οποίο κήρυξε την επίσημη έναρξή του εδώ στην ADHW.
Xt-EHR High Level EHDS Summit”
Η επικεφαλής της “Digital Health” unit της Γεν. Διεύθυνσης SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Fulvia Raffaelli, και η εκπρόσωπος της HaDEA – EU4Health Program, Χρυσούλα Λέντζου αναφέρθηκαν στη σημασία και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος Κανονισμός για τα κράτη μέλη και τους πολίτες της ΕΕ, αλλά και στις προκλήσεις που θέτει. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή ειδικών στην ψηφιακή υγεία που εκπροσώπησαν κρατικούς φορείς και οργανισμούς οκτώ χωρών: Αυστρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Κύπρο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πορτογαλία, με αναφορά για την ετοιμότητα της κάθε χώρας εν όψει της υιοθέτησης του Κανονισμού EHDS. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και στη δημιουργία εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των δεδομένων τους για την επιτυχία στην πράξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας. Ως προϋπόθεση επιτυχίας αναφέρθηκε η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα όσον αφορά τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των ψηφιακών υποδομών. Η συνεδρία διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Xt–EHR και την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου (NeHA).
Τι έπεται τις δύο τελευταίες μέρες της Εβδομάδας Ψηφιακής Υγείας
Η 4η ημέρα της ADHW2025, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, είναι αφιερωμένη στην ΗΔΙΚΑ και τα πολλά έργα της που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε ξεκινούν εντός του 2025 και αφορούν λογισμικό για απεικονιστικές εξετάσεις (RIS/PACS), την πρόληψη, την αναβάθμιση των ψηφιακών συστημάτων των νοσοκομείων, ο Εθνικός Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, έργα στο πεδίο της Ογκολογίας κλπ. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΗΔΙΚΑ πρόκειται να αναλύσουν τον ρόλο της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα αφιερώνονται επίσης συνεδρίες για τα Πρωτογενή και τα Δευτερογενή Δεδομένα Υγείας, και για τον ΑΗΦΥ.
Παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιείται η Ημερίδα της ΕΛΕΒΙΤ με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και την καινοτομία που εισάγει στην υγεία, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών από όλη τη χώρα. Παρουσιάζεται επίσης η πρόοδος του έργου SmartBear για την Τεκμηριωμένη και Εξατομικευμένη Υποστήριξη για Υγιή και Ανεξάρτητη Διαβίωση στο Σπίτι, στο οποίο κεντρικό ρόλο κατέχουν ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
H 5η και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, είναι αφιερωμένη στο μέλλον της ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα. Πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030; Ποιες είναι οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Δεδομένα Υγείας προς όφελος των πολιτών, της υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της; Στις συζητήσεις συμμετέχει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας και εταιρείες του χώρου, εκπρόσωποι ασθενών, μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τα πρότυπα HL7 Hellas, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων όπως η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ.