Η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου των χωρών της ΕΕ στο τομέα των κλινικών μελετών, ειδικά σε σχέση με χώρες με τα ίδια πληθυσμιακά κριτήρια, τόνισε από το βήμα του Clinical Research Conference ο Δ/νων Σύμβουλος της ROCHE Ελλάς Α.Ε., Alexander Zehnder. «Οι κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να είναι μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία δίνοντας ταυτόχρονα λύση και στο θέμα της ανεργίας καθώς κάθε 1 θέση ερευνητή βιοτεχνολογίας δημιουργεί ταυτόχρονα άλλες 5 θέσεις εργασίας στην αλυσίδα του φαρμάκου, ενώ όλες αυτές οι θέσεις είναι αμοιβόμενες άνω του μέσω όρου», επεσήμανε ο κ. Zehnder.
Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα πληροί μια σειρά από δύσκολες προϋποθέσεις για την διενέργεια κλινικών δοκιμών (όπως π.χ. πληθυσμιακά κριτήρια, αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μεγάλος αριθμός γιατρών και χαμηλό κόστος διεξαγωγής των κλινικών μελετών), ενώ από την αντίθετη πλευρά, υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια για την εγκαθίδρυση της Ελλάδας ως προτιμητέα χώρα για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της Roche Ελλάς, τα εμπόδια αυτά έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία, ιδιαίτερα τις πολύπλοκες διαδικασίες εγκρίσεων, αλλά κυρίως με την απουσία πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία ενός αποδοτικού και διαφανούς πλαισίου. Δυστυχώς, κατά τον κ. Zehnder, το «Οικοσύστημα Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως μη ευνοϊκό για επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη, με πολιτική και νομική αβεβαιότητα, περικοπές σε τιμές, rebates & clawbacks και ουσιαστικά χωρίς υποστήριξη στις νέες θεραπείες».
Σύμφωνα με τον κ. Zehnder, όπως, αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι η σημασία των κλινικών μελετών για τους ασθενείς, στους οποίους επιτρέπει την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ικανές να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής τους.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ