Την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα που θα συνδυάσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην κλινική έρευνα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Λιντζέρης, ο οποίος ανακοίνωσε την οργάνωση ομάδας εργασίας στον Οργανισμό, η οποια θα αναζητήσει το modus vivendi για την προσέλκυση ερευνών και επενδύσεων. Ο κ. Λιντζέρης σημείωσε ότι το κράτος, ως ρυθμιστικός παράγοντας, θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός φορέα που θα αποτελέσει το σημείο συμβολής των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων στο χώρο των κλινικών μελετών. Ωστόσο, «οι δαπάνες για τη μη παρεμβατικές μελέτες δεν μπορεί να επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ ή τον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε.Τα σοβαρά προβλήματα υποδομών σε χώρους διεξαγωγής κλινικών ερευνών, υπογράμμισε ο Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών Μιχάλης Κουτσιλιέρης. «Είναι τριτοκοσμικό να κατατίθενται οι φάκελοι με τον τρόπο που γίνεται. Δεν υπάρχει μηχανισμός αρχειοθέτησης. Δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη», σημείωσε Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ένα κοινό Κέντρο Έρευνας, με αποτέλεσμα κάθε κλινική να ακολουθεί το δικό της πρότυπο. «Η εθνική επιτροπή έχει πολλά να κάνει για να διασφαλίσει ότι όχι μόνο φαίνεται τίμια η αυτοκράτειρα αλλά ότι είναι και τίμια», σημείωσε.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση εφαρμόζεται εδώ και 6 με 8 μήνες, όπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Α’ ΥΠΕ, Κ. Αγγελοπούλου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι θετικά, καθώς έχουν συντομευθεί οι διαδικασίες οικονομικής έγκρισης, σε λιγότερες από 20 ημέρες. «Παρόλα αυτά, στις μη παρεμβατικές μελέτες θα πρέπει να υπάρξει πιο απλοποιημένη φόρμα σύμβασης, αλλά και οι χρόνοι πληρωμής των ερευνητών να βελτιωθούν», τόνισε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 2012 εγκρίθηκαν 224 μελέτες που αντιστοιχούσαν σε 8.139.000 ευρώ, ενώ το 2013 ο αριθμός των ερευνών ανήλθε σε 362, ύψους 13.156.000. «Ήδη έχουν εισπραχθεί τα 4,657 εκατομμύρια», υποστήριξε.
Αν και θετικό βήμα, η εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης συνοδεύτηκε από αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γεωργιόπουλο, Ιατρικό Διευθυντή της Novartis Hellas. «Το ΦΕΚ δεν είχε πρότυπο σύμβασης για μη παρεμβατικές μελέτες, δεν υπήρξε καθολική εφαρμογή από τις ΥΠΕ για το άρθρο 21 και δεν υπήρξε μέριμνα για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι μη παρεμβατικές μειώθηκαν το 2013», σημείωσε
Στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης και των ποσοστών παρακράτησης, η διαμόρφωση των οποίων, όμως, χρειάζεται αναθεώρηση του ΦΕΚ, αναφέρθηκε ο Κ. Πουλημένος, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Μελετών της Roche Hellas. Σύμφωνα με τον κ. Πουλημένο, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά 25% οι μελέτες στην Ευρώπη.
«Υπάρχει πεδίο βελτίωσης και πρέπει να υπάρξει νομοθετική αλλαγή, αλλά κυρίως να εφαρμοστεί σωστά το υπάρχον πλαίσιο ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα», τόνισε από την πλευρά της η Ε. Κοράκη, ΓΓ της HACRO.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ