Επίτιμη πρόεδρος και ομιλήτρια στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται 22-24 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας (MPC) στο Μαρούσι, θα είναι η Δρ. Μέριλυν Μάφετ, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας.
Το Συνέδριο θα χαιρετίσει ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σε ένα κλίμα κοινωνικό-οικονομικής ύφεσης που χαρακτηρίζει τη χώρα και τον τομέα της Υγείας, οι Φυσικοθεραπευτές τεκμηριώνουμε επιστημονικά με έρευνες και μελέτες το ρόλο μας ως “θεραπευτικοί εκπαιδευτές” καθώς και τα οφέλη της συμβολής της φυσικοθεραπείας στην κοινωνία και τον ιατρικό κόσμο», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κος Γεώργιος Μπάκας, προσθέτοντας πως η δαπάνη για τη φυσικοθεραπεία είναι επένδυση για μία χώρα, «αφού οι πόροι που δαπανώνται επιστρέφουν πολλαπλάσιοι στο κράτος από την σημαντική μείωση χειρουργικών επεμβάσεων, την κατανάλωση λιγότερων φαρμάκων, τη μείωση των απεικονιστικών εξετάσεων και την ελαχιστοποίηση των αναρρωτικών αδειών».
Μερικά από τα σημαντικά λάθη στα οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα, οι πολίτες και ειδικότερα οι ασθενείς βασίζουν τη σχέση τους με τη φυσικοθεραπεία, είναι, πως για παράδειγμα, πιστεύουν, ότι η φυσικοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται δύο φορές τον χρόνο για την διατήρηση της καλής υγείας του ασθενούς. Άλλωστε, το ασφαλιστικό σύστημα δικαιολογεί συνεδρίες φυσικοθεραπείας μόνο δύο φορές το χρόνο ανά ασθενή.
Ωστόσο, η πρόληψη μέσω της φυσικοθεραπείας, ωθεί τον ασθενή σε μία κουλτούρα περισσότερης κίνησης και άσκησης, «έξω» από το κρεβάτι της φυσικοθεραπείας, προκειμένου να έχει και να διατηρεί μία καλή σωματική φυσική κατάσταση.
Επίσης, οι ασθενείς πιστεύουν ότι φυσικοθεραπεία είναι τα μηχανήματα του φυσικοθεραπευτηρίου και ότι όσο καλύτερα μηχανήματα έχει ο φυσικοθεραπευτής, τόσο καλύτερες υπηρεσίες προσφέρει. Η πραγματικότητα είναι, ότι η ποιότητα των υπηρεσιών της φυσικοθεραπείας είναι η κατάρτιση του ίδιου του φυσικοθεραπευτή και όχι ο αριθμός των μηχανημάτων του.
Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι στο Συνέδριο θα συζητηθεί η νέα παγκόσμια τάση – συμβουλευτική και πρόληψη για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας και ποιότητας ζωής – που υιοθετείται πλέον, ειδικότερα στη μυοσκελετική φυσικοθεραπεία και η οποία αποτελεί και το 90% των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαστηριούχοι ελευθεροεπαγγελματίες φυσικοθεραπευτές.