Λεκτικό «ράπισμα» στις επιλογές της Κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, τα τελευταία χρόνια, κατάφεραν τα μέλη του ΣΦΕΕ, σε μια συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του Φαρμάκου στην Ελλάδα.
Οι επιλογές των τελευταίων ετών έχουν «κόψει» από τη Φαρμακοβιομηχανία 35% της απασχόλησης, κυρίως υψηλόβαθμα και καταρτισμένα στελέχη, ενώ έχουν οδηγήσει εκτός Ελλάδας δεκάδες σκευάσματα διαφόρων κατηγοριών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής. Επιπλέον, δεν επιτρέπει σε πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές εταιρείες να καταστήσουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, έκανε λόγο για «προεκλογική πολιτικολογία», «κακές πολιτικές», αναφερόμενος στο claw back και το rebate, αλλά και «στρατηγική μη διόρθωσης λαθών», απορρίπτοντας το παράγοντα «κρίση» στη λήψη των αποφάσεων. «Δεν πρόκειται για περιβάλλον κρίσης, γιατί απλά δεν υπάρχει ορίζοντας», διευκρίνισε κάνοντας λόγο για θολό τοπίο.
Αρνητικό Επιχειρηματικό Περιβάλλον
«Υπάρχουν σοβαρά σενάρια ακόμη και απολύσεων υψηλόβαθμων στελεχών», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, διευκρινίζοντας πως το αρνητικό περιβάλλον τον τελευταίων ετών δεν επιτρέπει την υλοποίηση επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου τα τελευταία 4 με 5 χρόνια η απασχόληση στη Φαρμακοβιομηχανία έπεσε κατά 35%. Την ίδια ώρα, δεκάδες φάρμακα έχουν «φύγει» από την ελληνική αγορά, καθώς δεν συμφέρει της επιχειρήσεις η κυκλοφορία τους στη χώρα μας.
«Υπάρχει ένας ορίζοντας 2-3 μηνών που δεν βοηθάει ούτε τους πολίτες, ούτε την απασχόληση, ούτε την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Φρουζής.
Η δημόσια δαπάνη για την υγεία βρίσκεται κάτω του 4,5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών κρατών κυμαίνεται στο 7% και «η Τρόικα μας είχε ορίσει το 6%».
Οι επιχειρήσεις δυσχεραίνονται περαιτέρω στην κατάρτιση αποτελεσματικών επιχειρηματικών πλάνων, από τη συχνή έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων. «Χρειαζόμαστε ελάχιστη προβλεψιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φρουζής.
Φαρμακευτική Πολιτική
Η ανάγκη για αύξηση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, μόλις κατά 300 εκατ. ευρώ, είναι επιτακτική για το ΣΦΕΕ.«Από το Φάρμακο λείπουν 300 εκατ. ευρώ και από τα νοσοκομεία 150 εκατ.» υπογράμμισε ο κ. Φρουζής, κατηγορώντας την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας πως ηθελημένα βάζουν αδύνατους στόχους, που ξέρουν ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν.
«Η απόκλιση από το στόχο της Φαρμακευτικής Δαπάνης δεν κινείται στα επίπεδα του 2% με 3%, που θα ήταν και φυσιολογικό, αλλά ξεπερνά το 30%», τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης.
«Παραγγέλνει φάρμακα αξίας 2,6 δισ. ευρώ και θέλει να πληρώσει 2 δισ. Απλά δεν βγαίνει η εξίσωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Την ίδια ώρα, στη Φαρμακευτική Δαπάνη των 2 δισ. συμπεριλαμβάνεται τόσο η δαπάνη των ανασφάλιστων (που εντάχθηκε εκ των υστέρων) όσο και τα εμβόλια. Ειδικά, η ένταξη της δαπάνης των εμβολίων αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία της χώρα μας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ, Πασχάλη Αποστολίδη.
Rebate & Claw Back
«Κανόνα του μέτριου ή κακού μαθητή» αλλά και ορισμό της κακής πολιτικής για να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό η χώρα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τα μέτρα του Claw Back και του Rebate.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ, η Φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να πληρώσει φέτος πάνω από 580 εκατομμύρια ευρώ σε rebate και claw back, που αποτελεί 30% αστοχία από τα 2 δισ. ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης.
Τιμολόγηση
Αγανάκτηση αλλά και ερωτηματικά προκαλεί στη Φαρμακοβιομηχανία η συνεχής λανθασμένη τιμολόγηση σκευασμάτων, η οποία όχι μόνο δεν διορθώνεται αλλά φαίνεται να διαιωνίζεται και να πολλαπλασιάζεται.
Σύμφωνα με το Νίκο Κεφαλά, αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ και αρμόδιο σε θέματα τιμολόγησης, εκατοντάδες φάρμακα τιμολογούνται χαμηλότερα και από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, παραβαίνοντας το θεσμοθετημένο κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Για αυτά τα σκευάσματα ο κίνδυνος απόσυρσης τους είναι ορατός.
«Παλεύουμε να τον ανατρέψουμε αλλά αν δεν υπάρχει η απαραίτητη κερδοφορία δεν θα υπάρχει και η δυνατότητα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά», σημείωσε.
Το παράδοξο είναι πως στη διαδικασία της τιμολόγησης χρησιμοποιήθηκαν κράτη με υποτιμημένο νόμισμα, με αποτέλεσμα 277 σκευάσματα να έχουν τιμή χαμηλότερη από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή.
Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ ο Μάκης Βορίδης κατάλαβε πως με την ισχύουσα πρακτική ουσιαστικά το κράτος παρανομεί και δεσμεύθηκε πως το πρόβλημα θα επιλυθεί, άγνωστο βέβαια το πότε.
Βέβαια, το φαινόμενο της λανθασμένης τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων έχει καταστεί, μάλλον διαχρονικό. Με αφορμή το νόμο που απαγορεύει τις αυξήσεις τιμών στα φάρμακα, η διαδικασία διόρθωσης των λαθών στην τιμολόγηση έχει παγώσει. Η πρακτική αυτή παραβαίνει το θεσμοθετημένο κανόνα του μέσου όρου των 3 χαμηλοτέρων κρατών της Ευρώπης, σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, που θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για μια σειρά ζητημάτων.
Ωστόσο, ο κ. Φρουζης δεν δίστασε να μιλήσει για «στρατηγική μη διόρθωσης λαθών», με στόχο να πέσουν οι τιμές.
Στο ΣτΕ ο ΣΦΕΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγει ο ΣΦΕΕ εναντίον τόσο συγκεκριμένων αποφάσεων όσο και της πολιτικής που ασκείται γενικότερα εις βάρος του κλάδου.
Όπως διευκρίνισε ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Κωνσταντίνος Καλαβρός, τα τελευταία δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη μια νομοθετική διαδικασία μέσω υπουργικών αποφάσεων, με συχνότητα που δεν έχει προηγούμενο.
Αποτέλεσμα είναι συχνά εντοπίζονται Υπουργικές Αποφάσεις αντιφατικές μεταξύ τους και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αφού ΥΑ εκδίδονται σε μηνιαία ακόμα και εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, όπως εξήγησε ο κ. Καλαβρός βάσει του Συντάγματος, οι Υπουργοί δεν νομοθετούν με τις υπουργικές αποφάσεις, ο ρόλος των οποίων είναι περισσότερο ρυθμιστικός.
Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ θα προσφύγει εναντίον του Δελτίου Τιμών της 12ης Αυγούστου 2014 λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού λαθών , αλλά και εναντίον της Υπουργικής Απόφασης της 18ης Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπό τύπον rebate η καταβολή του 50% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής τιμής από τη λιανική τιμή ενός φαρμάκου το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο (προστατευμένο ή μη από πατέντα). Σύμφωνα με τον κ. Καλαβρό με την ΥΑ δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Επίσης, ο ΣΦΕΕ θα προσφύγει και κατά της Υπουργικής Απόφασης της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία σε κάθε αναθεώρηση τιμών απαγορεύονται οι αυξήσεις, ενώ προβλέπει ότι για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων αναφοράς διεξάγεται από τον ΕΟΦ έρευνα σε διάφορες επίσημες πηγές οι οποίες δεν έχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία, στα οποία επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση οι φαρμακευτικές εταιρίες.
«Σημειώνεται ότι ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προσφύγει ενώπιον του ΣτΕ κατά της Υπουργικής απόφασης ΓΠ/οικ 56432/ΦΕΚ/Β/1753/2014 όσον αφορά την κάλυψη των ανασφάλιστων και κατά της «Υπουργικής Απόφασης 52768/ΦΕΚ/Β/1796/2014 αναφορικά με τα ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών στο μέτρο που σχετίζεται με τους στόχους συνταγογράφησης των γιατρών».
Ο κ. Καλαβρός προτίθεται να υποβάλλει και αιτήματα αναστολής αποφάσεων.
Προτάσεις για διέξοδο
«Δεν πρόκειται για μια απλή κραυγή αγωνίας», ξεκαθάρισε ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας πως η Φαρμακοβιομηχανία έχει καταθέσει κοστολογημένες προτάσεις, βασισμένες στην οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και με δεδομένο το πλεόνασμα.
Πρόκειται για προτάσεις, που στηρίζονται σε μια σειρά πολιτικών, όπως τα μητρώα ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία οι επιχειρήσεις προτίθενται να χρηματοδοτήσουν, εκτιμώντας πως θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις.
«Δύο φορές το λάθος δεν είναι λάθος, είναι στρατηγική», είπε με νόημα ο κ. Αποστολίδης.
Βασικό αίτημα της Φαρμακοβιομηχανίας είναι μια αναθεώρηση προς τα πάνω της Φαρμακευτικής Δαπάνης, σταθεροποιώντας την στα 2,3 δισ. ευρώ. «Εφόσον υπάρχει πλεόνασμα, ζητάμε αυτό να κατευθυνθεί στην υγεία και το φάρμακο, προς όφελος των ασθενών», σημείωσε ο κ. Αποστολίδης.Όπως διευκρίνισε, από τη Φαρμακευτική Δαπάνη θα πρέπει να αφαιρεθεί η δαπάνη των εμβολίων και να παραμείνει η δαπάνη για τους ανασφάλιστους, το βάρος της οποίας προς το παρόν το έχει αναλάβει η Φαρμακοβιομηχανία και όχι ο ΕΟΠΥΥ ή το κράτος. Άλλωστε, η υπέρβαση στο στόχο για το πρώτο εξάμηνο έφθασε τα 130 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 έως το τέλος του χρόνου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ