Πρωτόκολλο δράσης του Νοσοκομείου του Cambridge, για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αναμένεται να εφαρμοστεί, πιλοτικά, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», με στόχο να σωθούν ζωές και να εξοικονομηθούν χρήματα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Υφυπουργό Υγείας, Ζ. Μακρή.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ενδονοσοκειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα, βάσει των πιο μετριοπαθών εκτιμήσεων, τουλάχιστον 3000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από επιπλοκές, αριθμός που παρουσιάζει αυξητική τάση.
Και σαν να μην έφθανε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις «προσβάλλουν» και τα οικονομικά του κράτους, προσθέτοντας πάνω από 1,2 δισεκ. ευρώ σε κόστος νοσηλείας, κάθε χρόνο.
Άλλωστε, η χώρα μας έχει τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής, άνω του 50%, στα περισσότερα αντιβιοτικά και σε ορισμένες περιπτώσεις στις ΜΕΘ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 100%, όπως τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογία, Γ.Πετρίκκος.
Υπολογίζεται ότι, το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται και στα ελληνικά νοσοκομεία προσβάλλονται από σοβαρές λοιμώξεις με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της διάρκειας νοσηλείας τους, ενώ το 30% των ασθενών αυτών χρειάζεται να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Έτσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με το Πανεπιστήμιο του Cambridge, θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα το πρωτόκολλο δράσης που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια με τεράστια επιτυχία στο νοσοκομείο του Cambridge, μηδενίζοντας τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Η αρχή θα γίνει στο Νοσοκομείο «Αττικόν», παρά και σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει (ράντζα, ελάχιστο προσωπικό και υλικά κοκ), συνιστώντας και για τους βρετανούς επιστήμονες μια «μελέτη περίπτωσης».«Η ιατρική πρέπει να εφαρμόζεται το ίδιο είτε στο διάδρομο είτε στο κρεββάτι», τόνισε ο κ. Πετρίκκος, τονίζοντας πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και μπορούν να εφαρμοστούν συγκεκριμένοι κανόνες για να σταματήσει η διασπορά των μικροβίων.
Το πρωτόκολλο θα εφαρμοσθεί πιλοτικά στο νοσοκομείο Αττικό με την ευθύνη του κ. Πετρίκκου, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Τσακρή και θα διαρκέσει 9 μήνες.
Για την καλύτερη εφαρμογή και αποτελεσματικότητα του θα έρχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα ειδικές ομάδες επιστημόνων του Cambridge, όπως εξήγησε ο Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Cambridge, Stephen Kelleher. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Νοσοκομείο του Cambridge, πριν από 4 χρόνια καταγράφονταν περίπου 50 σοβαρά κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατ’ έτος, κατατάσσοντας το μεταξύ των τεσσάρων χειρότερων νοσοκομείων της χώρας. Τώρα βρίσκεται μεταξύ των τριών καλύτερων. Όπως τόνισε ο Διευθυντής Διεθνών Συνεργασιών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα του Cambridge κ. Τάκης Κότης, στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκεται η εκπαίδευση όλου του προσωπικού, από τα συνεργεία καθαρισμού έως το Διοικητή του Νοσοκομείου.
Σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης που έχει ψηφιστεί για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, εντός του μήνα αναμένεται και Υπουργική Απόφαση. Μάλιστα, με την επέκταση του προγράμματος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο δείκτης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του ίδιου του διοικητή.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ