Ο οπισθοδρομικός συνδικαλισμός σε όλο του το μεγαλείο: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ αντί να απολογείται για το γεγονός ότι τα μέλη του είναι υπεύθυνα για τον… ανύπαρκτο έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών, προσέφυγε στο ΣτΕ για να σταματήσει την πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών!
Η σχετική συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαΐου. Ο σύλλογος των εργαζόμενων σε ανακοινώσεις του καταγγέλλει “τη συνειδητή υποβάθμιση του ρόλου, της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των διοικητικών υπαλλήλων και ιατρών του Οργανισμού”. Και λέει ότι… “ακυρώνουμε στην πράξη την διωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ”.
Για να δούμε τι λένε οι αδιάψευστοι αριθμοί:
- Την τριετία 2021-2023, ο μέσος όρος περικοπών δαπανών μετά από έλεγχο και εκκαθάριση (από τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ) για τις νοσηλείες σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές ήταν – κρατηθείτε – 0,87%! Όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος.
- Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σε μία “καλή” χρονιά, το 2022 σε σύνολο 477 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την κλειστή νοσηλεία το ποσοστό περικοπών έφθασε στο “αστρονομικό” ύψος του 1,23%! Επίσης, δεν διαβάσατε λάθος…
Δηλαδή, ενώ όλοι οι ειδικοί των οικονομικών της υγείας και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών δίνει και παίρνει στο ελληνικό σύστημα υγείας, το σύστημα ελέγχου και εκκαθάρισης του ΕΟΠΥΥ κοιμάται όρθιο… Για να σας πω και το καλύτερο; Στην αποζημίωση μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών όπου γίνεται πάρτι με ετήσια δαπάνη 141 εκατ. ευρώ, οι περικοπές είναι ακριβώς μηδέν!
Για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν προσλάβει ελεγκτικές εταιρείες και το σύστημα είναι ώριμο, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5-7% σε ετήσια βάση! Για να σας δώσω ακόμη πιο σαφή εικόνα λάβετε υπόψη σας και τα εξής:
- Το 2014 είχε εφαρμοστεί ένα ανάλογο πρόγραμμα που αφορούσε όμως τον αναδρομικό έλεγχο των νοσηλειών από ιδιωτικές ελεγκτικές. Ειδικότερα, διενεργήθηκε έλεγχος στη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε γενικές ιδιωτικές κλινικές για το έτος 2013. Το ποσό των νοσηλειών, που τέθηκε υπό έλεγχο, ήταν ύψους 130 εκατ. ευρώ επί συνόλου περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν υπήρξαν περικοπές ύψους 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή, περίπου 12% μεσοσταθμικά. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα του έργου πήγαν στράφι γιατί ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ακύρωσε το όλο project (οφελώντας προκλητικά όσους έκαναν περιττές χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ!).
- Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης πιλοτική έρευνα που έγινε το 2024 για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτική ελεγκτική αναδρομικά σε 1.000 νοσηλείες ασθενών, το ποσοστό των περικοπών έφθασε στο 14,5%! Και σημειώστε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο θεωρείται ως πρότυπο για τα δεδομένα του ΕΣΥ…
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει θέσει ένα πιο μετριοπαθή στόχο του 8% με την πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σε ετήσια βάση, συνολικά να εξοικονομηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 620 εκατ. ευρώ (κλειστή νοσηλεία, αξονικές και μαγνητικές).
Συμπερασματικά, το μόνο που μπορώ να σχολιάσω για την προσφυγή του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ είναι ότι “από εκεί που μας χρωστούσαν, μας ζητούν και το βόδι”… Κλείνοντας αναρωτιέμαι: Ποιος έχει να κερδίσει, αν δεν προχωρήσει η πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών; Ποιος κερδίζει με τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης;
Υ.Γ. Το μείζον ζήτημα είναι ο κλινικός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να επεκταθεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Διότι εκεί η έλλειψη οργάνωσης και ελέγχου συνδέεται άμεσα με τη διενέργεια περιττών εξετάσεων, ιατρικών πράξεων κλπ. Αν λάβουμε υπόψη μας τα οικονομικά μεγέθη των ΕΣΥ, τότε εφαρμόζοντας έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, είναι δυνατόν να μειώσουμε το κόστος μέχρι και κατά 250 εκατ.!
Comments (0)