Σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων που ανέλυσαν επί αρκετά χρόνια στοιχεία για περίπου 89.000 γυναίκες ηλικίας 24 έως 43 ετών, από τις οποίες σχεδόν 3.000 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού, διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με μια αύξηση 22% κατά μέσο όρο του κινδύνου για καρκίνο του μαστού.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρα Μάριαμ Φάρβιντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», ανέφεραν ότι αν μία γυναίκα αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, βρετανοί ειδικοί διαφωνούν αναφέροντας πως άλλες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μόνο με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και στα δύο φύλα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τιμ Κέι, η αμερικανική μελέτη δεν διαπίστωσε παρά μία «ασθενή» μόνο σχέση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού, «η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει διαπιστωθεί σαφής συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο». «Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διατηρώντας σε υγιή επίπεδα το βάρος τους, πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και κάνοντας σωματική άσκηση – ενώ είναι κακή ιδέα να μειώσουν το κόκκινο κρέας, που συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, τρώγοντας περισσότερο λευκό κρέας, όσπρια ή ψάρι», πρόσθεσε.
Από την άλλη, οι Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παλαιότερες έρευνες στο θέμα είχαν εστιάσει την προσοχή τους στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά την μέση ή τρίτη ηλικία και όχι στην αρχή της ενήλικης ζωής.
