«Σάλο» συνεχίζουν να προκαλούν οι δηλώσεις Ξανθού για τις προσλήψεις ακτινοφυσικών και ραδιολόγων-τεχνολόγων, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν καν εξοπλισμό ακτινοθεραπείας (εδώ).
Μετά τα «δηλητηριώδη βέλη» που εξαπέλυσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (εδώ) και τη σφοδρή κριτική της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (εδώ), για την κατάσταση της ακτινοθεραπείας στη χώρα, σειρά παίρνει η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ): «Παλεύουμε χρόνια να προκηρυχθούν κάποιες θέσεις για να μην κλείσουν κι άλλα τμήματα ακτινοθεραπείας. Κι αντί να προσληφθεί προσωπικό εκεί όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, παίρνουν άτομα στο Σισμανόγλειο και στο Αμαλία Φλέμινγκ που δεν έχουν τέτοια τμήματα. Ή το υπουργείο είναι λάθος ή μας εμπαίζει» λέει στο Virus η Βιργινία Τσαπάκη, Πρόεδρος ΕΦΙΕ.
Είναι ενδεικτικό πως ο Ανδ. Ξανθός μίλησε για 6 μόνο προσλήψεις Φυσικών Ιατρικής-Ακτινοφυσικών, όταν οι κενές οργανικές θέσεις σε όλη τη χώρα είναι περίπου 80. Μάλιστα, τα μισά νοσηλευτικά ιδρύματα για τα οποία προορίζονται οι προσλήψεις δεν διαθέτουν Τμήμα Ακτινοθεραπείας.
«Από πρόσφατη έρευνα που έχουμε κάνει οι άμεσες προσλήψεις σε Φυσικούς Ιατρικής-Ακτινοφυσικούς στο ΕΣΥ ανέρχονται σε 50. Ανάμεσα στις προλήψεις που ζητάμε είναι και 20 για τη στελέχωση των γραμμικών επιταχυντών που προτίθεται να τοποθετήσει το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος. Η ολοκλήρωση της δωρεάς προϋποθέτει την ύπαρξη προσωπικού» τονίζει η κ. Τσαπάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλικία των γραμμικών επιταχυντών στα περισσότερα νοσοκομεία υπερβαίνει σήμερα τα 15 έτη.
«Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου υπονομεύει άμεσα την δωρεά, η οποία αποτελεί και την μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης της Ακτινοθεραπείας και μείωσης της μεγάλης λίστας αναμονών» επισημαίνει η Πρόεδρος της ΕΦΙΕ, μην μπορώντας να κρύψει τη απογοήτευση και την αγανάκτησή της για τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση έχει πανηλλειμμένα στο παρελθόν θέσει τα προβλήματα της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό στην Αριστοτέλους και στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών, ως προϋπόθεση για την ακτινοπροστασία ασθενών κι εργαζομένων στη διάγνωση και στη θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, είχε κάνει ειδική αναφορά στην κρισιμότητα ολοκλήρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Εφόσον τα αναγραφόμενα στο άρθρο δεν αποτελούν παραποίηση των λεγομένων της κ. Τσαπάκη, η τοποθέτηση της ειναι επιεικώς απαράδεκτη. Κατά τα λεγόμενα της, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη μόνιμη θέση που κατέχει στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα, το οποίο δεν διαθέτει ακτινοθεραπευτικό Τμήμα εφόσον δεν χρειάζεται. Και να μας απαντήσει πως θα καλύψει το Σισμανόγλειο και το Αμαλία Φλέμινγκ τις 45 λυχνίες που διαθέτει, με βαρύτατο εξοπλισμο αξονικών, στεφανιογράφων, αγγειογράφου,επεμβατικών ακτινοσκοπικών κ.α. Προφανώς η ευαισθησία στην ακτινοπροστασία του πληθυσμού δεν υφίσταται για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις εκτός ακτινοθεραπείας
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ