Στους διαδρόμους και τα γραφεία του ΕΟΦ πέρασαν το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση επί των προτεινόμενων τιμών για το σύνολο των φαρμάκων, που ανήρτησε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Οργανισμός (εδώ). Σε λίγες ώρες κλείνει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των παρατηρήσεων.
Η λίστα με τα 9.433 φαρμακευτικά σκευάσματα δημοσιεύθηκε μετά από μήνες αναμονής, διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών που οδήγησαν στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, με νέες μειώσεις και στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση, μέσω 2 Υπουργικών Αποφάσεων, μια που φέρει την υπογραφή Δημόπουλου και τη συμπληρωματική της που υπογράφει ο Ανδρέας Ξανθός. Φυσικά, από τη διαδικασία δεν έλειψαν και τα λάθη, ενώ στον υπολογισμό των τιμών εφαρμόστηκε και δυναμική τιμολόγηση. Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις, βάσει των προτάσεων του ΕΟΦ και των υπουργικών αποφάσεων, οι τιμές έπεσαν σε 3720 φάρμακα, δηλαδή στο 38% του συνόλου, με μείωση να υπολογίζεται στο 7,3% κατά μέσο όρο. Αισθητή μείωση, που κυμαίνεται από 10% έως 30%, δέχθηκαν τα φάρμακα, off patent και γενόσημα προ του 2012 και τα οποία έως και την προηγούμενη τιμολόγηση ήταν υπό καθεστώς προστασίας. Υπήρξαν και ελάχιστα σκευάσματα, τέσσερα για την ακρίβεια, η τιμή των οποίων «πετσοκόπηκε» κατά 98%.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Virus στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας, πάντως, λάθη υπήρξαν και ενστάσεις υποβλήθηκαν από τις εταιρίες. Τα λάθη, για ακόμη μια φορά, αφορούσαν, κυρίως, λάθη στους υπολογισμούς. Η αιτία εντοπίζεται, όπως αναφέρουν, από τη λήψη λανθασμένης τιμής από χώρες της Ε.Ε., κυρίως για περιπτώσεις που προτιμήθηκε οι τιμές να ληφθούν από το EURIPID. Το… αναπάντεχο μαντάτο της ανάρτησης των προτεινόμενων τιμών αιφνιδίασε τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είχαν ελάχιστες ώρες για να προετοιμαστούν, ιδιαιτέρως εκείνες που ήταν στην πρώτη ομάδα των συναντήσεων «τετ-α-τετ» ΚΑΚ και υπηρεσιών του ΕΟΦ. Δεν έλειψε, λοιπόν, η δυσαρέσκεια για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαδικασία της ανατιμολόγησης.
Και τώρα τι; Σήμερα στις 10 το πρωί λήγει και η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των παρατηρήσεων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς θα σταματήσει να λειτουργεί η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των παρατηρήσεων. Στη συνέχεια, ο ΕΟΦ και το Τμήμα Τιμολόγησης θα επεξεργαστούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και θα αναρτήσουν την τελική πρόταση στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Αυτή η τελική πρόταση θα αποσταλεί και στο Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα στην Επιτροπή Τιμών που θα την αξιολογήσει σε συνεδρίαση της. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κατατεθεί στον Υπουργό Υγείας προκειμένου να αποφασίσει την υπογραφή ή την, όποια, τροποποίηση της λίστας της γενικής ανακοστολόγησης. Το νέο Δελτίο Τιμών θα δημοσιευθεί στη συνέχεια με την υπογραφή του κ. Ξανθού. Επίσης, στην ανάρτηση του τελικού δελτίου τιμών αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι τελικές λίστες τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, που έχουν ολοκληρωθεί, ήδη. Θα πρέπει, δε, να σημειώσουμε πως από τη δημοσίευση έως την εφαρμογή του σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου ορίζεται πάντα ένα χρονικό διάστημα, συνήθως περί των 15 ημερών. Όπως εκτιμάται, όλη αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τάχιστα, προκειμένου και να μην ενταθούν εκ νέου οι σχέσεις με τους δανειστές, αλλά και να μην υπάρξει ουσιαστική σύγκρουση με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ μόλις εχθές, Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, το Νέο Δελτίο Τιμών θα είναι το πρώτο μετά από σχεδόν ένα έτος, καθώς το προηγούμενο είχε δημοσιευθεί το Δεκέμβρη του 2014 και πολλοί παράγοντες της αγοράς διερωτώνται πότε θα πρέπει να αναμένεται η επόμενη ανακοστολόγηση. Ένα ακόμη από τα βασικά ερωτήματα, είναι τι μειώσεις περιμένουν τα φάρμακα, συγκεκριμένα τα off patent τα οποία είχαν ρίξει τις τιμές τους πριν βγει το πρώτο γενόσημο. Σε αυτά, η πτώση, με την εφαρμογή του -50%, υπολογίζεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μάλιστα, η μείωση σε όσα φάρμακα βγαίνουν από την περίοδο data protection δεν αποκλειται να λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για την κυκλοφορία τους στη χώρα μας και να αποσυρθούν από τις εταιρίες, παρότι δεν υπάρχει ακόμη γενόσημο στην αγορά.
Διαπραγμάτευση Σε αυτή τη γενική ανακοστολόγηση τα «μαξιλαράκια» των 12 ευρώ για τα off patent και των 7,8 ευρώ για τα γενόσημα, που προβλέπει η ΥΑ Δημόπουλου, διατηρούνται. Υπήρξε, όμως, ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Σύμφωνα, όμως, με τις τελευταίες πληροφορίες, Αθήνα και Θεσμοί φέρονται να τα βρήκαν, με τη λύση να κλείνει στη σταδιακή κατάργηση του πλαφόν προστασίας των εν λόγω φαρμάκων που τιμολογούνται κάτω από τα παραπάνω ποσά. Οι πληροφορίες συγκλίνουν με όσα είχε γράψει το Virus, για σταδιακή κατάργηση τους σε βάθος διετίας (εδώ). Βέβαια, με τη διαπραγμάτευση να «βρίσκει» και σε άλλα εμπόδια, έως την τελική συμφωνία όλα είναι ανοικτά και πολλά αλλάζουν έως την επόμενη γενική ανακοστολόγηση, όποτε και αν είναι αυτή.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ