«Ατμούς» βγάζουν οι Επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Τσιγάρου με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ανάχωμα στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η κατάθεση στη Βουλή Διάταξης με την οποία υιοθετείται η Οδηγία της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ) για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι θέμα ημερών. Βέβαια, οι χώρες- μέλη είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν την Οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες έως τις 20 Μαΐου.
Πάντως, το κείμενο που θα κατατεθεί, για το οποίο πραγματοποιήθηκε τριήμερη δημόσια διαβούλευση (9 με 12 Μαΐου) αναμένεται να υιοθετεί πλήρως την Κοινοτική Οδηγία, κατ’ εντολή του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Για το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), όπως, οι αλλαγές συνιστούν «απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας».
Όπως αναφέρουν, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την επιστημονική κοινότητα και τους ατομιστές, το Υπουργείο Υγείας προχωράει στην εφαρμογή του πιο αυστηρού νομικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής διαφήμιση και ενημέρωση γύρω από τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ, Δημήτρης Πετρόπουλος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, αν και αρκετοί ατμιστές έχουν σταματήσει πλήρως τα τσιγάρα, επιλέγοντας το ηλεκτρονικό αντικαταστατό τους. Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΕΗΤ το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σε κάθε περίπτωση λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο. «Ένα προϊόν που είναι και 0.5% λιγότερο βλαβερό από τον καπνό αποτελεί όπλο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο νομοθέτης, που τον νοιάζει η υγεία του πληθυσμού, για να μειώσει τη ζημιά από το τσιγάρο», υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, που προωθείται με τη νέα διάταξη, ο ΣΕΕΗΤ προτείνει να επιτρέπεται σε συγκεκριμένους χώρους ενηλίκων (εστίασης), ενώ αντίστοιχη ενδιάμεση λύση προτείνουν και για το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, να επιτρέπεται δηλαδή σε όσους δεν απευθύνονται σε ανήλικους.
Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως χώρες στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Σουηδία και στη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους και στοχευμένες μορφές ενημέρωσης των ενηλίκων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
«Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική έρευνα που να μιλάει για παθητικό άτμισμα και σε αντίθεση με ότι έχουν αποφασίσει προηγμένες υγειονομικά χώρες, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο άτμισμα και στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου», αναφέρει ο ΣΕΕΗΤ.
Πάντως, νωρίτερα στη συνέντευξη τύπου της Πνευμονολογικής Εταιρείας, οι γιατροί ανέφεραν πως παρατήρησαν επίδραση στην αναπνευστική λειτουργία από ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ανέφεραν την καρκινογόνο δράση τόσο της νικοτίνης, όσο και της γλυκερόλης και των αρωματικών ουσιών.
Τα εν λόγω επιχειρήματα απέρριψαν οι επικεφαλής του ΣΕΕΗΤ κάνοντας λόγο για όριο στη νικοτίνη και για προϊόν λιγότερο επιβλαβές από το τσιγάρο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ