Ανοικτός παραμένει, εν πολλοίς, ο τελικός σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής που επιδιώκει να εφαρμόσει η Αριστοτέλους, όπως διαφάνηκε από τα όσα δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής στη σημερινή συνέντευξη τύπου.
Rebate
Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ως ειλημμένη απόφαση, επί της ουσίας, μόνο την παρέμβαση στο rebate, το οποίο και πρόκειται να αλλάξει συνολικά, όπως είχε αναφέρει και το Virus (εδώ).
Συγκεκριμένα, από 8 διάσπαρτα rebate οδηγούμαστε σε ένα rebate κυρίως όγκου, που θα ακολουθεί φορολογικές κλίμακες και, όπως δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, θα είναι νομικά θωρακισμένο, προβλέψιμο και δίκαιο, ακόμη και ως προς την κατανομή βαρών στη Φαρμακοβιομηχανία. Θα έχει, δε, αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, ενώ υπολογίζεται οτί θα οδήγησει σε εξοικονόμηση 160 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με την περασμένη χρονιά.
Ληξιπρόθεσμα και Συμψηφισμός
Καθοριστική στην εξομάλυνση της αγοράς αναμένεται να είναι η ψήφιση δύο τροπολογιών για τα ληξιπρόθεσμα και για τους συμψηφισμούς (με clawback και rebate). Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, ειδικά με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα “πέσουν” αρκετά χρήματα στην αγορά, τα οποία και υπάρχουν, αφού σύμφωνα με τον Π. Κουρουμπλή, οι φορείς αρμοδιότητας του Υπ. Υγείας δεν μετέφεραν διάθεσιμα από τα ταμεία τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκτιμάται ότι τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά μπορούν να φθάσουν και τα 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, κ. Ιωάννη Βαφειάδη, ο Οργανισμός αποζημιώνει τώρα και το 2ο 15νθήμερο Φεβρουαρίου σε όλους τους παρόχους, με πρώτους τους φαρμακοποιούς.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ.
Τα σχέδια της Αριστοτέλους για τη Φαρμακευτική Πολιτική
Ανοικτό παραμένει, πάντως, το σύνολο της Φαρμακευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα στο κομμάτι της τιμολόγησης και του πλήρους θεσμικού πλαισίου.
Η διαπραγμάτευση με τη Φαρμακοβιομηχανία ήταν σκληρή, σύμφωνα με τον Π. Κουρουμπλή, έχοντας και στιγμές έντασης. Παρόλα αυτά βρέθηκε ένας κοινός στόχος. “Γκρίνιες υπάρχουν, όπως πάντα, αλλά έχουν κατανοήσει οι εταιρίες ότι το σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί είναι η πιο σωστή λύση για την περίοδο αυτή”, σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας πως μέσα στον Ιούνιο θα έχει σχηματοποιηθεί το ακριβές πλαίσιο και θα γίνουν ανακοινώσεις. Ο ΕΟΦ έχει λάβει οδηγίες να επεξεργαστεί ταχύτατα την τιμολογιακή πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο. Η Αριστοτέλους, πάντως, επιδιώκει σταθερότητα για τα επόμενα 3 χρόνια, με τον Π. Κουρουμπλή να αναφέρει πως υπάρχει διάθεση για διόρθωση λαθών στην τιμολόγηση προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω, κίνηση που συνολικά θα οδηγήσει σε πτώση τιμών.
Παράλληλα, στόχος είναι η εφαρμογή ετήσιας τιμολογιακής πολιτικής και όχι 6μηνης.
“Όλα αυτά είναι στο τραπέζι της συζήτησης αλλά θα συνδέονται με την παραγωγική δραστηριότητα των εταιριών”, ξεκαθάρισε ο κ. Κουρουμπλής. “Στόχος είναι η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, από όποιον μπορεί να γίνει”, συμπλήρωσε, δηλώνοντας υπέρ της εξαίρεσης από τη Φαρμακευτική Δαπάνη των εμβολίων και του ΦΠΑ.
Επιπλέον, πρόκειται να εφαρμοστούν κλειστοί προϋπολογισμοί για καινοτόμα φάρμακα, με πρώτο τομέα τις θεραπείες για την Ηπατίτιδα C.
Το ρόλο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ανέδειξε ο Υπουργός Υγείας, η οποία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. “Την άλλη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τα ονόματα της Επιτροπής” δήλωσε, διευκρινίζοντας πως αναζητείται ο άνθρωπος που θα τεθεί επικεφαλής.
1 € ανά συνταγή
“Είναι μέσα στις δεσμεύσεις και πιστεύω ότι θα γίνει μέσα στον Ιούνιο”, είπε.
Η συμμετοχή των ασθενών
Επιδίωξη του Υπουργείου είναι η συμμετοχή των ασθενών να συναρτηθεί με το εισόδημα, ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί η τεχνική λύση.
Clawback
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε πως το θέμα του clawback είναι μέρος της τιμολογιακής πολιτικής, οπότε ο σχεδιασμός είναι ανοικτός και σαφείς εικόνες θα υπάρξουν στο τέλος του Ιουνίου.
Πλαφόν συνταγογράφησης
Σήμερα αναμένεται να φθάσει στην ΗΔΙΚΑ μια νέα παρέμβαση στα πλαφόν ανά γιατρό, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης, σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.
Όπως ανέφερε υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου, τα όρια αναμορφώνονται ανάλογα, σε κάποιες περιπτώσεις θα χαμηλώσουν και σε άλλες θα αυξηθούν. “Ο γιατρός δεν σταματάει να συνταγογραφεί, απλά ειδοποιείται όταν υπερβαίνει τη δαπάνη και ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο”, είπε συγκεκριμένα.
ΜΗΣΥΦΑ
“Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν ο χώρος πώλησης τους”, τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν 11 χιλιάδες φαρμακεία στη χώρα, αριθμός επαρκής.
Γενόσημα
“Προωθήσαμε εγκύκλιο για τη διευκόλυνση της διείσδυσης των γενοσήμων στην Ελλάδα” ανέφερε, τονίζοντας και πάλι πως στηρίζεται η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα, όχι στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ