Στο προσκήνιο περνάει το Υπουργείο Υγείας λόγω της «πρωταγωνιστικής» θέσης που λαμβάνουν οι διατάξεις αρμοδιότητας του στο σχέδιο νόμου «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», γνωστό και «Παράλληλο Πρόγραμμα». Η σημασία του ήταν εμφανής και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όχι τόσο από την αναφορά του Πρωθυπουργού, όσο από την εικόνα του Ανδρέα Ξανθού. Ο Υπουργός Υγείας δεν σταμάτησε να σημειώνει και να ανοίγει φακέλους, μεταξύ αυτών και εκείνο που περιείχε, προφανώς, το νομοσχέδιο, έναν ογκωδέστατο πάκο χαρτιών, στον οποίο ανέτρεχε ανά διαστήματα.
Το σχέδιο νόμου, για το οποίο η ηγεσία της Αριστοτέλους δηλώνει υπερήφανη, συζητείται σήμερα και την επιτροπή στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η μεγάλη τομή που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο είναι η κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην περίθαλψη. Συμπολίτες μας που έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη θα έχουν δωρεάν περίθαλψη στο ΕΣΥ». Κατά τον Πρωθυπουργό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κόντρα «στην χαιρεκακία κάποιων που έλεγαν ότι τα μαζεύουμε κακήν κακώς».
Τι προβλέπει όμως το Παράλληλο Πρόγραμμα για την Υγεία;
Πέραν των όσων έγιναν γνωστά, αυτό που υποστηρίζουν στελέχη του Υπουργείου Υγείας είναι πως, σε ό,τι αφορά το δικό τους κομμάτι, αλλαγές από το σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί στο τέλος του 2015 δεν υπάρχουν.
Αναλυτικότερα, όπως μαθαίνει το Virus, τα μέτρα που προωθεί η Αριστοτέλους στοχεύουν στην ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης και την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η καθολική υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και των ευπαθών ομάδων.
Αλλά, αυτό που υποστηρίζουν οι άνθρωποι του Υπουργείου είναι πως με τις διατάξεις θα επιτραπεί η ενίσχυση του συστήματος σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, απαραίτητα για να ανταποκριθεί επαρκώς στην αυξημένη ζήτηση που θα προκαλέσει η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Οι διατάξεις
Με τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς να έχουν αρχίσει ήδη να προσαρμόζονται διοικητικά και ψηφιακά, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται για το θετικό αποτέλεσμα των αλλαγών. Εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση σε 2 με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά και χρονίως πάσχοντες, τοξικοεξαρτημένους, παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς και γενικότερα μέλη ευπαθών ομάδων, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται ή αν κατέχουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα. Ειδικότερα, η πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας θα είναι ελεύθερη για όλους βάσει του ΑΜΚΑ, ενώ θα καλύπτονται πλήρως οι νοσηλευτικές, διαγνωστικές και φαρμακευτικές ανάγκες τους. Πως όμως θα καλύπτονται οι μετανάστες χωρίς έγγραφα; Πληροφορίες του Virus αναφέρουν ότι αναζητούνται διάφοροι τρόποι, είτε μέσω ειδικών βεβαιώσεων είτε με την έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ.
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Γραφείων αυτών θα είναι η συλλογή και η διεκπεραίωση καταγγελιών για φαινόμενα διαφθοράς στο σύστημα υγείας.
Στόχος η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση υποθέσεων διαφθοράς
Εδώ το Υπουργείο Υγείας εκτιμάει ότι θα επιτύχει μια αποτελεσματικότερη και διαφανή διαχείριση της λίστας, ώστε οι ασθενείς να χαίρουν δίκαιης αντιμετώπισης σε ό,τι αφορά στη χειρουργική τους αντιμετώπιση, μακριά από φακελάκια και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Αριστοτέλους, καθιερώνοντας την κατάρτιση λίστας χειρουργείου, η ημερομηνία χειρουργείου του κάθε ασθενούς θα πάψει να χρησιμοποιείται «εκβιαστικά», ως μέσο συναλλαγής. Θα καθορίζεται βάσει ιατρικών δεδομένων, όπως η σοβαρότητα, και ο ασθενής θα γνωρίζει άμεσα πότε θα χειρουργηθεί.
Το Νοσοκομείο θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ, μέσω της ΑΕΜΥ Α.Ε., ενώ διασαφηνίζονται ζητήματα, όπως η στελέχωση και η χρηματοδότηση.
Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αποκαθίσταται η ειδική αποζημίωση διατεταγμένης υπηρεσίας με ειδικά αεροπορικά μέσα για το προσωπικού του ΕΚΑΒ, αλλά και η ασφάλιση προσωπικού, ενώ προβλέπεται η κάλυψη των δαπανών για τις μετακινήσεις εκτός έδρας και η καταβολή επιδόματος στολής.
Προωθούνται ρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν τις προσλήψεις και θεσπίζονται διάφορα κίνητρα για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας άγονων και δυσπρόσιτων περιοχών. Μεταξύ των κινήτρων, επιδοτήσεις από τους δήμους και τις περιφέρειες σε είδος ή σε χρήμα, κυρίως για τους αγροτικούς ιατρούς.
Η ρύθμιση προσδιορίζει ως προϋπόθεση για τη λήψη του τίτλου ειδικότητας την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου και όχι για την έναρξη της ειδικότητας. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα προτιμήσουν θέσεις αγροτικών ιατρών και γιατροί με νοσοκομειακή εμπειρία.
Τα προβλήματα με τις εφημερίες, αποτέλεσμα ως επί τον πλείστον, των περιορισμένων προϋπολογισμών και κυρίως του ελλιπούς προσωπικού, αφήνουν εκτεθειμένα σε κινδύνους τα νοσοκομεία, σε προσωπικό και ασθενείς. Οι ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερες εφημερίες και εξορθολογισμό των προγραμμάτων τους
Η ρύθμιση αφορά στη λειτουργία του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, ενώ επιτρέπει και τη συγκρότηση Συμβουλίων Προσλήψεων – Κρίσεων ανά ΥΠΕ. Στόχος είναι η επιτάχυνση των προσλήψεων
Αφορά στις διαδικασίες μετατάξεων και μεταθέσεων γιατρών αλλά και προσωπικού του ΕΣΥ, διευθετώντας μια σειρά διατάξεων για την κινητικότητα, κυρίως βέβαια μη ιατρικού προσωπικού.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ