Δύο ημέρες αφού έχει βουίξει ο τόπος για την οριακή υποστελέχωση των ΤΕΠ και των Παθολογικών κλινικών στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας (εδώ) και στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης (εδώ), η Αριστοτέλους επιβεβαιώνει την κατάρρευση των νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία, μέσω… διάψευσης.
Όπως ισχυρίζεται, διαψεύδοντας τόσο τον προσωρινό Διοικητή όσο και τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Δ. Μακεδονίας, η εφημεριακή λειτουργία στα διασυνδεδεμένα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν ανεστάλη ποτέ, χάρη στη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και άλλα Νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. «Στο ΤΕΠ της Παθολογικής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, που υποτίθεται δεν λειτουργούσε, εξετάστηκαν την 1/3/2016 είκοσι (20) ασθενείς, την 2/3/2016 είκοσι τρείς (23) ασθενείς και 3/3/2016 (έως και αυτή τη στιγμή) εξετάστηκαν τρείς (3)ασθενείς» αναφέρει σχετικά. Την ίδια ώρα,η Αριστοτέλους ανακοινώνει ότι θα προσλάβει ιδιώτες γιατρούς για την κάλυψη των αναγκών, καθώς η ανταπόκριση των επικουρικών γιατρών υπήρξε μειωμένη στη σχετική προκήρυξη. «Μετά από αυτό, έχουν εκδοθεί Υπουργικές Αποφάσεις για πρόσληψη ιατρών με δελτίο παροχής υπηρεσιών» αναφέρει πιο συγκεκριμένα και παράλληλα, κάνει λόγο για μια εν εξελίξει διαδικασία για την έκδοση προκήρυξης πρόσληψης γιατρών σε μόνιμες οργανικές θέσεις.
«Τα τελευταία έξι (6) έτη οι Παθολογικές Κλινικές των δύο Νοσοκομείων, όπως και άλλες Κλινικές τους, είναι υποστελεχωμένες διότι δεν έγιναν προσλήψεις ιατρών» τονίζει το υπουργείο Υγείας, το οποίο αναγνωρίζει προφανώς τις σοβαρές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν τα διασυνδεδεμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά αποφεύγει να παραδεχτεί τη σοβαρότατη καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης για τις μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, ενώ οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις), η εξουθένωση του υπηρετούντος προσωπικού στο ΕΣΥ και η ιατρική μετανάστευση επιδεινώνουν σε οριακό βαθμό το πρόβλημα.
Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι πουθενά δεν γίνεται λόγος για κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και για τον αριθμό των γιατρών – έστω των ιδιωτών – που θα προσληφθούν στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό πάντως που καταλαβαίνει ο καθένας είναι ότι θα μεσολαβήσουν πολλοί μήνες από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις εργασίας μέχρι την τοποθέτηση των γιατρών στα πόστα τους. Με δεδομένο, στο μεταξύ, ότι οι επικουρικοί γιατροί έχουν «γυρίσει την πλάτη» στα επαρχιακά νοσοκομεία, παρά τα κίνητρα που προβλέπει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία (εδώ), καθίσταται σαφές ότι οι μόνοι γιατροί στους οποίους μπορούν με βεβαιότητα να προσβλέπουν άμεσα το Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο για να «ξεμπλοκάρουν» στοιχειωδώς, είναι αυτοί που θα εργαστούν με μπλοκάκι. Μία μορφή εργασίας η οποία βάζει από το «παράθυρο» τους ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την ανατροπή κεκτημένων εργασιακών σχέσεων, χωρίς μάλιστα να επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ