Μακρύ δρόμο έχει μπροστά της η διαμόρφωση της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αν και η πρόταση «βάση» παρουσιάστηκε στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών.
H αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ χαρακτηρίζεται ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Με τα ταμεία άδεια και τη εισροή χρημάτων «στον πάγο», την πορεία της διαπραγμάτευσης γεμάτη εμπόδια και τα προβλήματα να έχουν κατακλύσει το σύνολο της Υγείας, ένας αποτελεσματικός ανασχεδιασμός της ΠΦΥ μοιάζει ευσεβής πόθος. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια προσπάθεια δεν πετυχαίνει το στόχο της. Το «όραμα Γεωργιάδη» για το ΠΕΔΥ ήταν μια τέτοια ατελέσφορη προσπάθεια.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όμως, περιέλαβε την ανοικοδόμηση της ΠΦΥ στα σχέδια της από την πρώτη στιγμή (διαβάστε εδώ). Έτσι, συνέστησε μια Ομάδα Εργασίας για να διαμορφώσει μια βασική πρόταση, που θα στηρίζεται στις κεντρικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η πρόταση παρουσιάστηκε την Παρασκευή στους επικεφαλής των 7 Υγειονομικών Περιφερειών και σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του Υπουργείου. Βρίσκεται, όμως, σχεδόν στη μέση του ταξιδιού της. Η εν λόγω πρόταση είναι η βάση, ο σκελετός αν θέλετε, πάνω στον οποίο θα «κουμπωθούν» αρκετές ακόμη προσθήκες, διαδικαστικού αλλά και λειτουργικού χαρακτήρα. Όπως αναφέρουν στο Virus στελέχη του Υπουργείου, η πρόταση αυτή, μετά τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Ξανθό θα σταλεί στο Μαξίμου, αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναμένεται να φθάσει έως και την Κουμουνδούρου. Παράλληλα, απαιτείται μια πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη, για να καθοριστεί πόσο θα κοστίσουν οι αλλαγές. Εκτιμάται, λοιπόν, πως όλες αυτές οι διαδικασίες διαβούλευσης πρακτικά σημαίνουν πως το τελικό Σχέδιο για την ΠΦΥ δεν θα είναι έτοιμο πριν το Σεπτέμβριο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο κ. Κουρουμπλής, το νέο σύστημα ΠΦΥ θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 3 περιοχές της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ίσως πριν το τέλος του καλοκαιριού.
Η πρόταση της Ομάδας «Μπένου»
Στην πρόταση της Ομάδας Εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Καθηγητής Α. Μπένος, ο οικογενειακός γιατρός παραμένει στο πυρήνα της νέας ΠΦΥ μαζί με μια «Ομάδα Υγείας», όπως αρχικά την είχαν χαρακτηρίσει υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι ομάδες θα αποτελούνται από διάφορες ειδικότητες γιατρών, αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτές και θα έχουν συγκεκριμένες περιοχές ευθύνης. Σημεία αναφοράς θα παραμείνουν τα ΚΥ αστικού τύπου και τα τοπικά περιφερειακά ιατρεία, αλλά και οι υπάρχουσες μονάδες του ΠΕΔΥ, ενώ θα παρέχονται και υπηρεσίες κατ’ οίκον. Μετά το «άνοιγμα» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στους ανασφάλιστους, η ΠΦΥ πρόκειται να ακολουθήσει το ίδιο δρόμο, παραμένοντας «ανοικτή» προς όλους τους πολίτες.
Στόχος είναι όλοι γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ για την περίπτωση των οικογενειακών ιατρών προάγεται η σύναψη συμβολαίου μεταξύ του κάθε γιατρού και της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ΒΗΜΑ. Κατά περίπτωση και κατ’ ανάγκη εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν και στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ