Με αγωνία παρακολουθούν τη βαθμιαία δημιουργία αρνητικού κλίματος για τον εμβολιασμό, οι Έλληνες παιδίατροι.
Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας υπάρχουν συνεχώς ενδείξεις αυξανόμενων «κινήσεων» κατά των εμβολίων, παρά το αδιαμφισβήτητο – κατά γενική ομολογία – όφελος του εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, καθώς η πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας από τα λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς θεωρείται το σπουδαιότερο επίτευγμα του 20ου αιώνα. Αν και στην Ελλάδα τα περιστατικά άρνησης των βασικών εμβολιασμών παραμένουν περιορισμένα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, οι παιδίατροι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς έχουν σε υψηλό ποσοστό τη φροντίδα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, γεγονός που τους επιβάλλει να ενημερώνουν για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των εμβολίων αλλά και να την υπερασπίζονται.
Σε μια προσπάθεια να βάλει γονείς και άλλους νόμιμους κηδεμόνες σε θέση ευθύνης, η Ένωση Ελευθεροεοαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής απέστειλε στα μέλη της επιστολή με την οποία τα καλεί να ζητούν εφεξής τη συμπλήρωση Φόρμας Άρνησης Εμβολιασμού (επισυνάπτεται). Η φόρμα δημιουργήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της Ένωσης, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης Αμερικανικής και η συμπλήρωσή της προφανώς είναι προαιρετική. Ο στόχος των παιδιάτρων με αυτή την κίνηση είναι διττός: από τη μία οι γονείς θα αναλογιστούν τι ακριβώς αρνούνται και πιθανώς να αναθεωρήσουν την άποψή τους, από την άλλη οι ίδιοι οι παιδίατροι ως επαγγελματίες θα έχουν στα «χέρια» τους ένα αποδεικτικό εφόσον αυτό ζητηθεί από οποιονδήποτε.
Η Ένωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα άρνησης εμβολιασμού στο ιατρείο επαφίεται αποκλειστικά στην διαχειριστική ικανότητα του κάθε παιδιάτρου και την σχέση που έχετε με τους γονείς του παιδιού. Η φόρμα άρνησης αποτελεί στην ουσία μια διαδικασία που μπορείτε να επικαλεστείτε για να πείσετε τους γονείς ότι είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη ο μη εμβολιασμός των παιδιών τους και ότι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτή υπογράφοντας το έγγραφο αυτό».
Σύμφωνα, πάντως, με την Πολιτεία το βάρος για να αντιμετωπιστούν οι αντι-εμβολιαστικές θέσεις, οφείλει να «πέσει» στην ενημέρωση.
«Αποτελεί προσδοκία στον 21ο αιώνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις στη γενετική να δοθεί η δυνατότητα του ελέγχου σε γονιδιακό επίπεδο της πιθανότητας κινδύνου από τα εμβόλια. Μέχρι τότε οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρουσιάζουν αξιόπιστα, κατανοητά, επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τους εμβολιασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ. Παράλληλα, σημειώνει πως θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα ατομικά δικαιώματα, η αυτονομία και η ελευθερία της επιλογής, εξηγώντας πως «η προσπάθεια πρέπει να στοχεύει στην προώθηση και όχι στην επιβολή εμβολιαστικών προγραμμάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο κράτος και τα προγράμματα δημόσιας υγείας».
ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Ας δικαιολογήσει κάποιος την προστασία που παρέχεται σε ένα βρέφος 2,5 μηνών που του ρίχνουν 23 διαφορετικούς ιούς με ένα εμβόλιο, ενώ ο εγκέφαλός και το ανοσοποιητικό του αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Aπό την άλλη δεν έχει γίνει η απαραίτητη ενημέρωση στη μητέρα για τη τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του μακροχρόνιου θηλασμού… εφόσον οι γιατροί έχουν χάσει το μέτρο με τους εμβολιασμούς γιατί ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ… (όλα τα εμβόλια είναι αθώα και καλά, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο ->δηλαδή ποιον δουλεύουν) ο ρόλος αυτός πέφτει στους γονείς. Θα ήθελα να εμπιστεύομαι τυφλά τον γιατρό αλλά από τη στιγμή που μέτρο τους έχει γίνει το χρήμα…όση ενημέρωση και να κάνει πάνω στη σημασία των δεκάδων εμβολίων και των όσων ακόμα ετοιμάζονται… τόσο περισσότερο καχύποπτοι θα είναι οι γονείς… Ο ελέφαντας όσο και να λένε ότι είναι ποντίκι παραμένει ελέφαντας…
Καλά δεν ισχύει με την καμία όλο αυτό που λες. Να δεχτώ ότι ο θηλασμός προσθέτει στο ανοσοποιητικού του μωρού, πολύ ωραία, μαζί σου κι εγώ. Είδες οι γιατροί να λένε στις μητέρες να ΜΗΝ θηλάσουν τα παιδιά τους? Αφού τους νοιάζει μόνο το χρήμα όπως λες, θα σου έλεγαν έλα εδώ κυρία μου, ο θηλασμός θα κάνει κακό στο μωρό σου, πάρε εδώ αυτό το χαπάκι/σκατουλάκι/φατάκι που κάνει Χ ευρώ. Ίσα ίσα, μας τα έχουν πρήξει κιόλας. Δικό μου άτομο που δεν ήθελε να θηλάσει, έφαγε πλύση εγκεφάλου απο τον γιατρό και τελικά το θηλάζει. Έπειτα, τί να σου κάνει κι αυτός ο άμοιρος ο θηλασμός, ΠΟΣΟ πια να σε προστατέψει!?!? Το παίρνεις το ρίσκο εσύ ότι ούτε το παιδί σου θα πάθει τίποτα αν ΔΕΝ εμβολιαστεί? Αν ναι, πολύ ωραία, υπέγραψε ότι με δική σου ευθύνη και απόφαση δεν εμβολιάστηκε το παιδί σου. Ούτε τον γιατρό να τρέχουν αύριο μεθαύριο εξαιτίας σου και τον εξαιτίας των αποφάσεών σου, ούτε κανέναν, παρά μόνο εσένα! Γιατί αν πάθει κάτι το παιδί σου ποιόν θα κατηγορήσεις? Τον εαυτό σου και το ξεροκέφαλό σου ή θα βρείς τον αποδιοπομπαίο τράγο (τον γιατρό δηλαδή ή το νοσοκομείο/κλινική) να κατηγορήσεις που δεν στο έσωσαν?? Και αντε κι εσύ το παίρνεις το ρίσκο και δεν το εμβολιάζεις το παιδί σου, μαγκιά σου, δικό σου είναι το παιδί το κάνεις ό,τι θέλεις (τρόπος του λέγειν γιατί δεν το ρώτησες το άμοιρο αν θέλει να πάθει καμιά χολέρα π.χ….) Το ΔΙΚΟ ΜΟΥ το παιδί, αν κολλήσει κάτι απο το δικό σου το ανεμβολίαστο, τί θα κάνεις?? Γιατί εμένα προσωπικά, όσα κωλόχαρτα και να έχεις υπογράψει δεν μου λένε τίποτα αν πάθει κάτι το παιδί μου. Το ξέρεις ότι όλες οι ασθένειες που έχουν “εξαφανιστεί” πλέον, είναι μόνο και μόνο επειδή όλοι είμαστε εμβολιασμένοι? Τί θα συμβεί νομίζεις, αν όχι στην πρώτη, αλλά στην 2η, 3η γενιά ανεμβολίαστων ανθρώπων?? Δεν θα σε νοιάζει επειδή θα έχεις πεθάνει μέχρι τότε? Και κλείνοντας να τονίσω ότι δεν με θήλασε η μητέρα μου ούτε μισή μέρα και είμαι 30 χρονών και δεν έχω πάθει ΠΟΤΕ τίποτα. Συνομήλικο άτομο πολύ κοντινό μου, που το θήλασε η μητέρα του, μόνιμα αρρωστιάρικο ήταν. ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι γνωστές μου που θηλάζουν το μωρό τους, το παιδί έχει παρουσιάσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 πρόβλημα πριν τους 6 μήνες. Τυχαίο? Ίσως! Σκέψου το λιγάκι. Για το παιδί σου μιλάμε. Και το δικό μου το παιδί που δεν σου έφταιξε σε κάτι. Όχι για ‘μας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ