Το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για να απαντήσει στις «κυβερνητικές εξαγγελίες του αέρα», όπως τις χαρακτηρίζει.
Ελλείψεις, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση συνιστούν τις χρόνιες παθήσεις που πλήττουν το ΕΣΥ, σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αν. Μακεδονία & Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και νησιά.
Κλειστές παραμένουν 220 κλίνες ΜΕΘ, ενώ το ένα χειρουργικό τραπέζι μετά το άλλο κλείνει, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά. Οι λίστες αναμονής φθάνουν έως και το ένα έτος!
Αρκετές Κλινικές λειτουργούν χωρίς ειδικευμένους γιατρούς απογεύματα και νύχτες, οι νοσηλευτές εργάζονται στα όρια της εξάντλησης, καθώς καλούνται να καλύψουν έως και δύο κλινικές ανά βάρδια, αλλά και να εργαστούν τις νόμιμες ημέρες ανάπαυσής.
«Επί των ημερών του κ. Τσίπρα το προσωπικό του ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000 άτομα […] Άλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης […]Τα Νοσοκομεία, εφέτος θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» αναφέρει σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αργοπεθαίνει», με τις ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά να παραμένουν.
Ο χάρτης των προβλημάτων
Σε νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας οι κενές θέσεις νοσηλευτών αγγίζουν το 50% των συνολικών οργανικών θέσεων, αξονικοί τομογράφοι και μαστογράφοι είτε δεν λειτουργούν καθόλου, είτε λειτουρούν μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Χαλκίδας όπου ειδικότητες, όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές, ενώ στο νοσοκομείο Κύμης δεν υπάρχει ΩΡΛ και Οφθαλμίατρος. Στο Νοσοκομείο Άμφισσας η Παθολογική Κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.
Η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων εις βάρος της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονιας και Θράκης. Στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Καβάλας οφείλονται πάνω από 6.000 και 2.000 ημέρες ανάπαυσης, αντίστοιχα.
Στην Κρήτη, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων έχει 241 κενές οργανικές θέσεις, ενώ στο Πα.Γ.Ν.Η.- Βενιζέλειο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες”» και κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια που καλύπτει πάνω από 40 ασθενείς.
Τεράστια έλλειψη προσωπικού πλήττει και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απουσία γιατρών στις ειδικότητες της χειρουργικής και της παθολογίας, αλλά και την παραπομπή ασθενών στα Χανιά λόγω υποστελέχωσης του ακτινολογικού Τμήματος.
Σε Ήπειρο, Ιόνιο και Δυτική Μακεδονία το 1/3 των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝ Πρέβεζας είναι κενές και ο αξονικός Τομογράφος στο ΓΝ Άρτας έχει βγει εδώ και πέντε μήνες σε αχρηστία, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς ή να μεταφέρονται στα πλησιέστερα ή να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ελλείψεις αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες (διοικητική, νοσηλευτική, τεχνική, παραϊατρικά), ιδιαιτέρως στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ