Προς ψήφιση οδεύουν σήμερα Πέμπτη οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και μια σειρά θεμάτων του χώρου της Υγείας, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Στη συζήτηση, που διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά και στη σχετική επιστολή που εστάλη την προηγούμενη ημέρα από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ακούστηκαν, για ακόμη μια φορά, οι δυσμενείς επιπτώσεις για τους ασθενείς και την επιχειρηματικότητα, από τους εκπροσώπους ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων στο χώρο του Φαρμάκου (εδώ).
Για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία το πλήγμα φαίνεται ότι είναι πολλαπλό, με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Β. Πενταφράγκα, να αναφέρει τις ενστάσεις του κλάδου ανά άρθρο.
Δύσκολο εγχείρημα, που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, χαρακτήρισε ο κ. Πενταφράγκας τη δημιουργία της ΕΚΑΠΥ (άρθρα 21-35). «Πρέπει να σημειώσουμε τη σπουδαιότητα της κατηγοριοποίησης των προϊόντων και της μεθοδολογίας κατάρτισης των αντίστοιχων μητρώων», τόνισε.
Επιπροσθέτως, απέρριψε το διαχωρισμό που εισάγεται με το άρθρο 70, για τις δασμολογικές κλάσεις, εφόσον πρόκειται για φαρμακευτικά προϊόντα. «Πρόταση μας είναι όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ανθρώπινης χρήσης να τιμολογούνται με το χαμηλότερο συντελεστή 6%», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τη Φαρμακευτική Δαπάνη, ο κ. Πενταφράγκας τόνισε πως με το σχέδιο νόμου εισάγεται ένας νέος τρόπος υπολογισμού του rebate που θα επιβαρύνει φαρμακοβιομηχανία κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ. «Είναι οριζόντιο μέτρο φορολογικού χαρακτήρα», σημείωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ.
Όπως εξήγησε, η εισαγωγική κλίμακα αυξάνεται από 9% σε 14%, το οποίο επιφέρει 17% με 20% επιβάρυνση στα ελληνικά εργοστάσια και αν συνυπολογιστεί και το claw back, η «επιβάρυνση αυτή ξεπερνά το ανεκτό όριο».
«Πρόκειται για έμμεσες υποχρεωτικές μειώσεις τιμών, που δεν συναντώνται πουθενά στον κόσμο για τα γενόσημα φάρμακα», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «εξακολουθούμε να τιμολογούμε με ένα εξωπραγματικό σύστημα τιμολόγησης, μειώνοντας με 1 ή 2% τα ακριβότερα φάρμακα και εξοντώνοντας τα παλιότερα καταξιωμένα και φθηνά φάρμακα».
Ο κ. Πενταφράγκας χαρακτήρισε υπερβολικό τον πενταπλασιασμό από 5% σε 25% του rebate εισόδου στη λίστα αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση, «που πιθανόν να μειώσει και τις πιθανότητες συνεργασιών ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων». Κάλεσε, δε, την πολιτεία να κινηθεί προσεχτικά στην εφαρμογή του μέτρου με τους κλειστούς προϋπολογισμούς.
Σοβαρές ενστάσεις και στις διατάξεις που αφορούν στα γενόσημα έχει η ΠΕΦ, με τον κ. Πενταφράγκα να τονίζει πως το μοντέλο που εφαρμόζεται προωθεί τη χρήση των ακριβότερων αντί των οικονομικότερων φαρμάκων, «για αυτό και δεν πρόκειται να πάρουν τα γενόσημα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, όσο διατηρούνται και τα οικονομικά αντικίνητρα». «Αν και το μέτρο του 3% είναι στη σωστή κατεύθυνση, το οικονομικό αντικίνητρο είναι ισχυρότερο», προσέθεσε.
Ο κ. Πενταφράγκας ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τάσσονται υπέρ της αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας και των φαρμάκων, αλλά υπογράμμισε πως δεν χρειάζονται τόσες πολλές χώρες με τόσο διαφορετικά συστήματά.
Δύο άρθρα βάζει στο «στόχαστρο» ο ΣΦΕΕ, ζητώντας την άμεση απόσυρση τους, όπως αναφέρεται και σε επιστολή του Συνδέσμου προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, που εστάλη πριν τη συνεδρίαση.
«Τα προς ψήφιση μέτρα είναι ενάντια στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ.
«Η πολιτεία εισάγει μια νέα κλίμακα εκπτώσεων για τη βιομηχανία η οποία θα επιφέρει συν 140 εκατομμύρια ευρώ επιβαρύνσεις έναντι του 2016, ενώ δεν δεσμεύεται για τη μείωση του claw back κατά 30%», σημείωσε στο Κοινοβούλιο, υπενθυμίζοντας πως τα νέα μέτρα θα επιφέρουν πλήγμα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αλλά και στη βιωσιμότητα του κλάδου.
Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΦΕΕ, τα δύο άρθρα «αγκάθια» είναι το Άρθρο 87, «Διατάξεις για την φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ» και το Άρθρο 89 «Νέα κριτήρια αξιολόγησης φαρμάκων θετικού καταλόγου».
Άρθρο 89:
Άρθρο 89
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ