Τα σοβαρά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το «Κουτλιμπάνειο» Γενικό Νοσοκομείο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή επισκέφθηκε το νοσηλευτικό ίδρυμα στο πλαίσιο περιοδείας του στις δημόσιες δομές υγείας του Νομού.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ελλείψεις προσωπικού, οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, η ιατρική μετανάστευση, ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός και οι ελλείψεις υλικών επικράτησαν. Ενώ, ένα βασικό ζήτημα που τέθηκε στον Ανδρέα Ξανθό ήταν η ανάγκη αποσύνδεσης των δύο νοσοκομείων του Νομού, καθώς έχει δημιουργήσει περισσότερο προβλήματα από αυτά που έχει λύσει. Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα απασχολεί την Αριστοτέλους εδώ και καιρό.
«Πολλές φορές όταν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δημιουργείται μια τάση «δορυφοροποίησης» των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να το εξετάσει» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η 5ηνΔΥΠΕ εισηγήθηκε να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων, πρόταση η οποία έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας.
«Στη Λάρισα, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα το ζήτημα θα λυθεί συνολικά με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016», δήλωσε σχετικά.
«Τσιμουδιά» για τον αξονικό
Παρά την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, ο υπουργός απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα που του τέθηκαν, αρκούμενος σε γενικόλογες εξαγγελίες οι οποίες περισσότερο θύμιζαν… προεκλογική ομιλία.
«Η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως πραγματική, δεν αμφισβητούμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται. Το ανθρώπινο δυναμικό κάνει τη διαφορά και όχι τα κτήρια και τα μηχανήματα, αυτή είναι η αλήθεια» σημείωσε μεταξύ άλλων, απαντώντας στους εργαζόμενους.
Εντύπωση προκαλεί δε, ότι για τα διαρκή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αξονικοί τομογράφοι στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα (εδώ) και τη σκανδαλώδη υπολειτουργία του νέου αξονικού (εδώ), ο Ανδ. Ξανθός δεν είπε κουβέντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η βλάβη την οποία παρουσίασε για πολλοστή φορά ο παλιός αξονικός στο ΠΓΝ Λάρισας, προσφάτως αποκαταστάθηκε. Ωστόσο, ο νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος 64 τομών, τον οποίο το νοσηλευτικό ίδρυμα πήρε μέσω ΕΣΠΑ κυρίως για τη διενέργεια αναίμακτης στεφανιογραφίας, υπολειτουργεί σχεδόν 20 μέρες μετά την παράδοσή του.
Τι σημαίνει αυτό; Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ακτινολόγων-Τεχνολόγων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, μας εξηγεί: «Ο 16άρης αξονικός είναι πιο αργός από την καρδιά. Άρα δεν μπορεί να κάνει αξονική στεφανιογραφία σε αντίθεση με τον 64άρη που είναι πιο γρήγορος από την καρδιά κι έτσι μπορεί να την απεικονίσει. Επιπλέον ο νέος αξονικός έχει λογισμικά με τα οποία μειώνεται η δόση της ακτινοβολίας στον άρρωστο, ενώ στις αιματηρές στεφανιογραφίες το φορτίο που δέχεται είναι τεράστιο. Με τον καινούργιο, εάν και εφόσον διαπιστωθούν βλάβες στον άρρωστο τότε πηγαίνει για αιματηρή στεφανιοαγγειογραφία, μπαλονάκι, κ.λπ.».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αιτία για την καθυστέρηση λειτουργία του νέου αξονικού είναι η στελέχωσή του με ακατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με κόστος σε ποιότητα και χρόνο για τους ασθενείς και το ίδιο το νοσοκομείο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ