Υπερ της λογικής αναπροσαρμογής των τιμών των φθηνών φαρμάκων τίθεται η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, αλλά όχι της γενικευμένης επιβάρυνσης των ασθενών με ίδιες δαπάνες για τα φάρμακα. Οι δαπάνες των πολιτών μεγάλωσαν για την Υγεία καθως αυξήθηκε η συμμετοχή και σε πιο ακριβά φάρμακα, την στιγμή που ήδη το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με δεδομένες τις ελλείψεις σε κρίσιμα φάρμακα και την ταλαιπωρία των πολιτών, η Ένωση συμφώνησε με την εξεύρεση της λύσης της αναπροσαρμογής της τιμής ορισμένων πολύ φτηνών φαρμάκων, τα οποία κινδύνευαν να αποσυρθούν ή να μην διατίθενται καθόλου. Με την λύση αυτή δεν θα χρειαζόταν η επιβάρυνση των ασθενών με άλλα ακριβά νεότερα φάρμακα που θα τα αντικαταστούν. Ωστόσο, η Ένωση επισημαίνει ότι δέχεται παράπονα μελών της ότι υπήρξαν «σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο σε σκευάσματα του ενός και των δύο ευρώ αλλά και σε πολύ πιο ακριβά φάρμακα, γεγονός που εκτοξεύει αντίστοιχα το κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς».
Πολλές φορές η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει ζητήσει, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, διαρθρωτικά μέτρα στο φάρμακο προς την κατεύθυνση μιας εθνικής στρατηγικής. Ωστόσο, δεν πρέπει να μετακυλήσει η Πολιτεία την επιβάρυνση ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, «καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι το ποσό που δαπανούν από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας υπενθυμίζει πως ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%. Άρα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα λόγω συννοσηροτήτων, και παράλληλα περιορισμένα εισοδήματα (χαμηλές συντάξεις κτλ.) και δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί στα έξοδα της αγοράς ή της συμμετοχής στα φάρμακα.
Η Ένωση ζητά από την Πολιτεία:
- Να επανεξετάσει και να προβεί σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίων ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις κατηγορίες ασθενών και πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις, και για τις οποίες η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.
- Να διασφαλίσει και να διευκολύνει την δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ώστε η δαπάνη των ασθενών να περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής και να μην αναγκάζονται να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα τους, σε μια εποχή όπου οι βασικές δαπάνες διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Comments (0)