Μάστιγα αποτελεί η μικροβιακή αντοχή επιφέροντας τον θάνατο σε 1.2 εκατομμύρια ανθρώπους εξαιτίας βακτηριακών λοιμώξεων. Φόβος εκφράζεται για την αύξηση της κατά την πανδημία λόγω της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών και των νοσηλειών.
Αυτός ο αριθμός θνητότητας είναι μεγαλύτερος από εκείνης με αιτία το AIDS ή την ελονοσία, σύμφωνα με δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Τα στοιχεία προέρχονται από ανάλυση δεδομένων 204 χωρών, στην οποία προχώρησε μια ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ενδεικτικό είναι πως μόνο το 2019 υπολογιζόταν ότι 4,95 εκατομμύρια θάνατοι συνδέονταν με ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ 1,27 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν άμεσα από τη μικροβιακή αντοχή. Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο λόγω υψηλού ποσοστού λοιμώξεων και της μειωμένης πρόσβασης στα αντιβιοτικά, ωστόσο η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων μας. Ζωτικής σημασίας κρίνεται η ανάπτυξη νέων φαρμάκων καθώς και η λελογισμένη χρήση των διαθέσιμων αντιβιοτικών, όπως υποστηρίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Εκτιμάται πως η κατάχρηση αντιβιοτικών ακόμη και για ήπιες λοιμώξεις επιφέρει τη μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι των σοβαρών λοιμώξεων. Αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται θάνατοι από θεραπεύσιμες λοιμώξεις εξαιτίας ανθεκτικών βακτηρίων.
Περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος μπορεί να προκαλέσει η πανδημία λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών και παρατεταμένης παραμονής στα νοσοκομεία. Οι επιστήμονες ζητούν την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Σήμα κινδύνου εκπέμπεται από αξιωματούχους υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κάνοντας λόγο για μια «κρυφή πανδημία» που θα μπορούσε να προκύψει μετά την πανδημία, εφόσον δεν υπάρξει μέτρο στην χορήγηση τους.
Την ανησυχία του εξέφρασε και ο καθηγητής Chris Murray, από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, καλώντας σε άμεση δράση. Αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπισή της ζητά και ο Δρ Ramanan Laxminarayan, από το Κέντρο Οικονομικών και Πολιτικών Υγείας, στην Ουάσινγκτον. Στόχος θα πρέπει να είναι η πρόληψη των λοιμώξεων, διασφαλίζοντας την χρήση τους με σύνεση αλλά και την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών.
Προβάδισμα του θέματος πρέπει να δοθεί στις πολιτικές τους ατζέντες αλλά και να επιταχυνθούν οι ερευνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κενών στη γνώση και την καινοτομία και για την ενημέρωση των πολιτικών υγείας και της κλινικής πρακτικής. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο χρειάζεται ένα διεθνές συνεκτικό σχέδιο με μια ενιαία προσέγγιση πολιτικών υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ