Κάθε χρόνο, αυτές τις ημέρες οι Έλληνες ιατροδικαστές αντιμετωπίζουν μία ιδιαίτερα λυπηρή πραγματικότητα: τα νεκροτομεία γεμίζουν με νέες και νέους που χάνουν τη ζωή τους από τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στα θανατηφόρα τροχαία, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Μάλιστα, περίπου 1 στα 3 θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ!
Ειδικότερα, στις ηλικίες 19-39 ετών τα τροχαία αποτελούν την 1η αιτία θανάτου, με το 50% αυτών να οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Αντίστοιχα για τις ηλικίες 5 έως 14 τα τροχαία αποτελούν τη 2η αιτία θανάτου και την 3η για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατ. τραυματίες από τροχαία ατυχήματα. Μάλιστα τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν (για τον ίδιο λόγο) 4 μόνιμες βαριές αναπηρίες, 8 σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφρότεροι τραυματισμοί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να φτάσει κανείς το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία ή τα 0,50 γραμ./ λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο. Άλλωστε, οι ενδεικτικές ποσότητες κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών που είναι ικανές για να πιάσουν το όριο, έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να επισημανθεί δε, πως ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα, αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως: η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, πιθανά νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά. Συνεπώς, η λογική «θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω», δεν μπορεί να ισχύει απόλυτα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Δρ. Γρηγόρης Λέων, δηλώνει σχετικά:
«Από την εμπειρία μας θα συμβουλεύαμε όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτές τις ημέρες να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ. Ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων.
Ευχόμαστε σε όλους μία καλή χρονιά με την ελπίδα οι ιατροδικαστές να είμαστε όσο το δυνατόν αχρείαστοι!».
Με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνονται κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας και την Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλης επισημαίνει: «Η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας γιατί ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός». Από την πλευρά του ο Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της Υγείας, τονίζει μεταξύ άλλων: «Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα τροχαία έχουν μειωτική τάση εξακολουθούν να αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας». Με τη σειρά της η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλεια, Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, αναφέρει: «Το αλκοόλ, η ταχύτητα και η απόσπαση της προσοχής από το κινητό τηλέφωνο είναι τρεις παράγοντες που θέλουν μεγάλη προσοχή όταν πιάνουμε το τιμόνι».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ