Από τη Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr
Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος για τη βελτίωση της υγείας μας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται στο «ταξίδι» μας για την απώλεια βάρους.
1. Μούρα, φράουλες
Όποιο είδος κι αν προτιμάμε, βατόμουρα, φράουλες κ.ά., αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ένα φλιτζάνι έχει 8 γρ. διαιτητικών ινών, που είναι σχεδόν το 1/3 της συνιστώμενης πρόσληψης για τις γυναίκες και 20% της ποσότητας που χρειάζονται οι άνδρες την ημέρα), γεγονός που μας βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον πειρασμό για σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β και C.
2. Αγγούρι
Τα αγγούρια είναι ενυδατικά, δηλαδή ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε στη ζέστη του καλοκαιριού. Επιπλέον, περιέχουν, ενδεικτικά, μόνο 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι αγγουριών (150g) σε φέτες. Είναι επίσης νόστιμα σε σούπες, smoothies και σαλάτες. Με 95% νερό, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη.
3. Αρακάς
Με τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης και σιδήρου από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, ο αρακάς είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος, χωρίς να μας επιβαρύνει με θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.
4. Ροδάκινο
Τα ροδάκινα είναι ένα από τα φρούτα του καλοκαιριού που μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για γλυκό. Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει 39 θερμίδες και είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη C –περιέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας. Το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο δίνει στα ροδάκινα τη χρυσή τους απόχρωση και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην υγεία των ματιών.
5. Πιπεριά
Αυτό το καλοκαιρινό λαχανικό είναι χαμηλών θερμίδων, αλλά με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: με μόνο 37 θερμίδες ανά μέτρια πιπεριά, 1 γρ. πρωτεΐνης και 2 1/2 γρ. φυτικών ινών.
6. Ντομάτα
Μία μέτρια ντομάτα περιέχει μόλις 32 θερμίδες και 2 γρ. φυτικών ινών. Οι ντομάτες αποτελούν μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο. Το τελευταίο είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις βλάβες του ήλιου, χαρίζοντας υγιή λάμψη στην επιδερμίδα.
7. Καρπούζι
Περιέχοντας 92% νερό, το καρπούζι μάς χορταίνει χωρίς να μας παχαίνει. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.
8. Κολοκύθι
Ένα φλιτζάνι (150 γρ.) κολοκυθάκια σε φέτες είναι χαμηλό σε θερμίδες (17) και υδατάνθρακες (3 γρ.) και πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνες Α, C και ασβέστιο. Επιπλέον, το κολοκύθι είναι γεμάτο με ριβοφλαβίνη, μια βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια, συμβάλλοντας στη βελτίωση του μεταβολισμού. Μπορούμε να δοκιμάσουμε σαλάτα ζυμαρικών με κόκκινες πιπεριές, κολοκυθάκια και καλαμπόκι.
9. Παντζάρι
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ