Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο εξέτασαν δεκαετίες επιστημονικών στοιχείων για την ανάπτυξη των πιο αξιόπιστων συμβουλών για την πρόληψη του καρκίνου που είναι διαθέσιμες σήμερα και συνοψίζονται σε 10 συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου.
Πρόκειται για μία εκτεταμένη διεθνή ανάλυση της έρευνας σχετικά με τους παράγοντες του τρόπου ζωής και την πρόληψη του καρκίνου, που επιβεβαιώνει τους κρίσιμους δεσμούς μεταξύ της διάγνωσης του καρκίνου και της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και του σωματικού βάρους.
Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουνίου από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο. Βασίστηκε σε δεδομένα από 51 εκατ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 3,5 εκατ. περιπτώσεων καρκίνου για 17 μορφές καρκίνων, που αφορούν την περίοδο 1997-2007.
Σήμερα, το 40% των ανδρών και γυναικών θα διαγνωστούν με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους. Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι η τροποποίηση παραγόντων όπως η διατροφή μας, το σωματικό βάρος και η σωματική άσκηση, μπορεί να αποτρέψει σχεδόν το 50% όλων των διαγνώσεων καρκίνου.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο (AICR) έχει δημιουργήσει και έναν ηλεκτρονικό οδηγό με την ονομασία Cancer Health Check, όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να δει ποιες αλλαγές μπορεί να κάνει στη ζωή του, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο.
Ας δούμε όμως τα 10 βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου:
Εκτός από το κάπνισμα, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Στόχος είναι να έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 18,5 έως 25. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται ως εξής: ΔΜΣ = Βάρος (σε κιλά) / Ύψος2 (σε μέτρα).
Το σωματικό λίπος δεν μένει μόνο στη μέση – δρα σαν μια «αντλία ορμονών» που απελευθερώνει την ινσουλίνη, τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Η φυσική δραστηριότητα, υπό οποιαδήποτε μορφή, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Ο στόχος είναι να έχετε περισσότερη δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα, στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Εκτός από την αποφυγή αύξησης βάρους, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα των ορμονών υπό έλεγχο, κάτι που είναι σημαντικό, επειδή το υψηλό επίπεδο ορισμένων ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Για μέγιστα οφέλη για την υγεία, οι επιστήμονες συνιστούν να στοχεύουμε 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα.
Η έρευνα δείχνει ότι οι εκτεταμένες περιόδους αδράνειας – όταν καθόμαστε σε υπολογιστή, παρακολουθούμε τηλεόραση κ.λπ. – αυξάνουν πολλούς δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου.
Βασίζοντας τη διατροφή μας γύρω από τα φυτικά τρόφιμα (όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φασόλια), που περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου.
Κατά την προετοιμασία ενός γεύματος, στοχεύετε να γεμίσετε τουλάχιστον τα δύο τρίτα με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια.
Εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, τα φυτικά τρόφιμα είναι καλές πηγές ουσιών που ονομάζονται φυτοχημικά. Αυτές είναι βιολογικά δραστικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Τα φυτικά τρόφιμα μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος επειδή πολλά από αυτά έχουν λίγες θερμίδες.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση «γρήγορου φαγητού» και «δίαιτας δυτικού τύπου» είναι αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας, που συνδέεται με 12 μορφές καρκίνους.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το κόκκινο κρέας (βοδινό, χοιρινό και αρνίσιο κρέας) είναι αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου. Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι μπορούμε να καταναλώσουμε μικρές ποσότητες με ασφάλεια.
Όμως, όταν πρόκειται για επεξεργασμένο κρέας (ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι, χοτ-ντογκ, λουκάνικα) τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου αρχίζει να αυξάνεται με ακόμη και πολύ μικρή κατανάλωση.
Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων γλυκαντικών ποτών προκαλεί αύξηση βάρους, υπέρβαρα και παχυσαρκία, που συνδέεται με 12 μορφές καρκίνου. Τα ζαχαρούχα ποτά παρέχουν ενέργεια, αλλά δεν επηρεάζουν την όρεξη με τον ίδιο τρόπο όπως τα τρόφιμα και μπορούν να προωθήσουν την υπερκατανάλωση θερμίδων.
Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλης μπορεί να έχουν προστατευτικό αποτέλεσμα κατά της στεφανιαίας νόσου. Αλλά για την πρόληψη του καρκίνου, τα στοιχεία είναι σαφή και πειστικά: το αλκοόλ σε οποιαδήποτε μορφή είναι ισχυρό καρκινογόνο. Είναι συνδεδεμένο με 6 διαφορετικούς καρκίνους. Η καλύτερη συμβουλή για όσους ανησυχούν για τον καρκίνο είναι να μην πίνουν. Εάν όμως επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την κατανάλωσή σας σε ένα ποτό για γυναίκες και δύο για άνδρες ανά ημέρα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι δυνατόν να επιτευχθεί επαρκής διατροφή από μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τα σωστά τρόφιμα και ποτά.
Οι ειδικοί δεν αποθαρρύνουν τη χρήση πολυβιταμινών ή ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για ομάδες του πληθυσμού που επωφελούνται από αυτά, όπως οι γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης και οι ηλικιωμένοι. Απλώς προειδοποιούν για να μην περιμένουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής να προσφέρει χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο, καθώς και ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι υγιεινή διατροφή.
Αντιθέτως, τα υψηλής δόσης συμπληρώματα βήτα-καροτίνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους σημερινούς και πρώην καπνιστές. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής με τον γιατρό σας ή έναν διαιτολόγο.
Σύμφωνα με την έκθεση εμπειρογνωμόνων, ο θηλασμός ωφελεί τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο θηλασμός βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού στη μητέρα. Υπάρχουν δυο λόγοι για αυτό. Πρώτον, ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με τον καρκίνο στο σώμα της μητέρας. Δεύτερον, στο τέλος του θηλασμού, το σώμα απαλλάσσεται από οποιαδήποτε κύτταρα στο στήθος που μπορεί να έχουν βλάβη στο DNA.
Επιπλέον, τα μωρά που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα και παχύσαρκα. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά τείνουν να παραμένουν υπέρβαρα στην ενήλικη ζωή.
Όποιος έχει λάβει διάγνωση καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνει εξειδικευμένες συμβουλές διατροφής από κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, εάν είστε σε θέση να το κάνετε (και εκτός αν συνιστάται διαφορετικά), στοχεύστε να ακολουθήσετε τις συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου για διατροφή, σωματική άσκηση και υγιή διατήρηση του βάρους.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ